От бомби до вино - таен трезор за $1.5 милиарда

Bloomberg с репортаж от избата Octavian, където се съхранява вино на стойност $1.5 милиарда

Каменоломна през XIX век, мината е била използвана за съхранение на муниции през Втората световна война.

Сандъците с вино в избата Octavian Corsham са се увеличили с 35% за последните четири години.

След кризата от 2008г., виното се превръща в алтернативна инвестиция. Сега инвеститорите съхраняват вино в Octavian за по-дълъг период.

Винсънт О‘Брайън, директор на Octavian: Намираме се на 30 метра под земята. Температурата е около 13 градуса; влажността на въздуха – 80%.

Площта е около 100 000 кв.м. и е разделена на отделни помещения.

Средно съхраняваме продуктите осем и половина години, така че сме дългосрочно хранилище. Някои неща са при нас от 25 години.

Хората оставят тук виното си, за да повишат стойността му или за да го направят най-добро за пиене. Най-големият ни частен колекционер притежава над 10 000 сандъка.

Камъкът е премахнат и оригиналните колони са оставени. Използваме тези места за съхранение на вино.

Различната големина на залите зависи от остатъците от барут от миналото. Длъжни сме да изравним количеството, което слагаме във всяка зала. Съхраняваме вино на стойност $1.5 милиарда, затова застрахователната ни компания държи да знае какви мерки вземаме.

Другото предимство да бъдеш 30 метра под земята е влакът, който вечер се изключва и единственият начин да се излезе са 157 много стръмни стъпала, които неизбежно демотивират някой, който иска да изнесе отдолу голям сандък. 

 

Последни новини
Още от Новини