Кои са факторите за ръст на износа?

Генералният директор на Българската асоциация на износителите Иво Тодоров разговаря с Дориана Ранкова в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

Иво Тодоров. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иво Тодоров. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Господин Тодоров изрази оптимизъм за българския износ, както и за способността на фирмите да намират нови пазари и по този начин да компенсират проблемите в традиционно силни като Русия, Украйна и Сирия.

Помолен да коментира цялостната българска икономика, Иво Тодоров отбеляза, че са налице фактори, които подпомагат износа.

"Моите очаквания са много позитивни, тъй като имаме куп фактори, които подпомагат износа. На първо място, това, че левът посредством валутния борд е вързан към еврото, води до неговото поевтиняване. Имаме изключително благоприятни цени на суровини и това е важно за българската икономика, която продължава да бъде много енергоемка. Това е недостатък. Трябва да използваме това време на нарастване, за да реорганизираме своята икономика."

Той също така заяви, че локомотив на нашия износ трудно би могъл да е IT секторът, тъй като това не е истински експортен сектор. Според Тодоров традиционните за България сектори като фармацевтиката и химическата промишленост ще съумеят да ни издърпат напред.

Последни новини
Още от Новини