Прогнозата на Камерън: Великобритания никога няма да приеме еврото

Премиерът на Великобритания говори пред Bloomberg TV

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Дейвид Камерън, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън говори пред Bloomberg TV за мястото на Великобритания в Европа и проблемите пред ЕС. Ето какво каза той пред камерите на Bloomberg:

Не се съмнявам, че за Великобритания европейският въпрос не е само въпрос на икономическа сигурност, а и на национална сигурност също. Не само въпрос на работни места и търговия, а и на безопасността и сигурността на нацията ни. Почти половината от търговията ни осъществяваме с Европа и ЕС. За нашата икономическа сигурност е от значение ЕС да е конкурентоспособен и да успява да води към просперитет членовете си. Също както за нас има значение, дори да не сме част то еврозоната, а от моята гледна точка никога няма и да бъдем, еврозоната да е способна да се справи с проблемите си и да успее. Ако се провали, ние със сигурност няма да сме имунизирани срещу страничните ефекти.

Затова преди почти 3 години направих предложение за реформа. Реформа, която ще е от полза за Великобритания, а по мое мнение и за целия ЕС. Бях ясен, че Великобритания има ползи от членството си в ЕС. Също обаче бях ясен и по въпроса, че има някои важни проблеми, които трябва да бъдат решени. Политическото лидерство означава да се изправим срещу тези проблеми, а не да се правим, че ги няма. Ако ги игнорираме, историята показва, че нещата само ще се влошават.Позволете ми да обясня какво имам предвид. В речта си пред Bloomberg преди почти 3 години казах, че ЕС е изправен пред 3 големи предизвикателства. Първо – проблемите в еврозоната. Те трябва да бъдат решени, а за това ще са необходими фундаментални промени. Второто е кризата на европейската конкурентоспособност, докато другите нации по света вървят напред. Така Европа рискува да изостане. И третото – пропастта между ЕС и жителите му, която нарасна неимоверно през последните години и която се изразява в липса на демократична отговорност и съгласие и която се усеща особено остро тук, във Великобритания. Тези три предизвикателства са толкова важни сега, както и когато ги очертах за първи път.

Today I set out the four objectives at the heart of our EU renegotiation. We need action in all four areas.Objective...

Posted by David Cameron on Tuesday, November 10, 2015
Последни новини
Още от Новини