Камерън представи четирите цели на преговорите с ЕС

Лондон иска да може да се откаже от по-тесен съюз

Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън говори на годишната среща на Конфедерацията на британската индустрия /CBI/ в Лондон, 9 ноември 2015. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън говори на годишната среща на Конфедерацията на британската индустрия /CBI/ в Лондон, 9 ноември 2015. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Британският премиер Дейвид Камерън представи на 10 ноември четирите цели в процеса на преговори с другите страни от ЕС, без да изключва "да преосмисли" членството на страната в общността, ако не получи каквото иска, съобщи АФП.

По време на реч в Чатъм Хаус британският премиер каза, че "е уверен", че ще се постигне споразумение с ЕС. Дейвид Камерън обаче добави, че "ще преосмисли" членството на Великобритания в ЕС, ако не постигне поисканите реформи.

Камерън изброи четири искания, които са вече известни: ЕС да не прави разлика между страните-членки и страните извън еврозоната, да обърне повече внимание на конкурентноспособността на общия пазар, да предостави на Великобритания изключението да поеме към по-тясно членство и да й даде повече контрол върху имиграцията.

"Уверен съм, че ще постигнем споразумение с ЕС, подходящо за Великобритания", каза Камерън.

ЕС има навика да решава нерешими проблеми, може да реши и този4.

Дейвид Камерън повтори, че ако не получи каквото поиска, "не изключва нищо". "Това може би е най-важното решение, което британският народ трябва да вземе в живота", каза британският премиер, подчертавайки залога на референдума за членство, който трябва да се проведе до края на 2017.

Bloomberg коментира, че Великобритания вече е постигнала напредък по осигуряване на първите три искания - защита на правата на страните извън еврозоната, увеличаване на конкурентноспособността в ЕС и даване на повече права на националните парламенти. Четвъртото условие - повече права върху имиграцията се очаква да бъде най-трудно постижимото, защото може да наруши европейските правила срещу дискриминация между гражданите на различните страни.

Последни новини
Още от Новини