Излишъкът по текущата сметка на Япония расте

Подкрепа оказват евтиният петрол и слабата йена

Шиндзо Абе, премиер на Япония. Снимка: Chris Goodney/Bloomberg Шиндзо Абе, премиер на Япония. Снимка: Chris Goodney/Bloomberg

През септември 2015 г. Япония регистрира излишък по текущата сметка за 15 пореден месец, съобщава Bloomberg. Данни на японското министерство на финансите показват, че излишъкът по текущата сметка достига 1,5 трилиона йени (11,9 милиарда долара) през септември. Анкетирани от Bloomberg икономисти прогнозираха излишъкът да е по-голям – 2,15 трилиона йени.

Комбинацията от приток на туристи, слабата йена и евтиния петрол се отразяват положително на външнотърговския баланс на Япония. Регистрирането на излишъци по текущата сметка означава, че японските компании продължават да трупат капитал, който може да бъде използван за повече инвестиции и увеличаване на заплатите, което от своя страна да помогне на изпитващата трудности икономика.  

„Излишъците по текущата сметка на Япония вероятно ще продължат да растат. Това е положително за икономиката. Японските компании печелят от чужбина, а японските търговци се радват на по-голям брой чуждестранни туристи”, каза Шиничиро Кобаяши, икономист в консултантската компания Mitsubishi UFJ Research and Consulting Co., преди излизането  на данните.

Броят на чуждестранните туристи в Япония е нараснал с 47% на годишна база през септември 2015 г. и достига 1,61 милиона души.

 

Последни новини
Още от Новини