Инфлацията в Китай се забавя

Индексът на потребителските цени нарасна с 1,3% през октомври 2015 г.

Си Дзинпин, президент на Китай. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Си Дзинпин, президент на Китай. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Инфлацията в Китай за октомври 2015 г. е по-ниска от очакванията на икономисти, анкетирани от Bloomberg. Те прогнозираха ръст в индекса на потребителските цени в размер на 1,5%, а данните показват, че ценовото равнище в страната се е увеличило с 1,3%. Ръстът през септември беше в размер на 1,6%. По-слабият ръст на  ценовото равнище през октомври отразява слабостта на китайската икономика.

Храните са поскъпнали с 1,9%, а останалите продукти с 0,9%. Цените на потребителските стоки растат с 1%, а на услугите с 1,9%, сочат данните.

Ръстът в цените на едро остава негативен. Индексът на цените на производител бележи понижение от 5,9% през октомври, което е 44 пореден месец на спад.

Слабите данни за инфлацията подсказват, че може да станем свидетели на още фискални и монетарни стимули.

Китайската централна банка иска да стабилизира икономиката без да подтикне нов ръст на дълга, а слабите данни за инфлацията й оставят поле за действие.

Китайските власти сигнализираха, че няма да толерират рязък икономически спад през следващите години. Президентът Си Дзинпин каза през миналата седмица, че средният годишен ръст не трябва да пада под 6,5% през следващите 5 години, за да се реализира целта за удвояване на БВП на глава от населението между 2010  г. и 2020 г.

 

Последни новини
Още от Новини