EasyJet пуска програма за лоялност

Нискоразходният превозвач търси начин да повиши доверието на клиентите

EasyJet, Лутън, 10 ноември 2015 EasyJet, Лутън, 10 ноември 2015

EasyJet Plc съобщи, че пуска догодина програма за лоялност за пътниците, които летят често, съобщи вторият по големина нискоразходен превозвач в Европа.

Членовете на новия клуб ще получават право безплатно да сменят името на билета и да не плащат административни такси при смяна на билет съобщи базираната в Лутън, Великобритания авиокомпания.

За да се включат в клуба пътниците трябва да са натрупали над 20 полета с компанията за 12 месеца или да са похарчили определена сума. Програмата за лоялност стартира с 18-месечен изпитателен срок.

Нискоразходният превозвач търси начин да повиши доверието на клиентите си, които летят често с гъвкави билети, запазени места, приоритетно качване на борда и високи честоти на полети, което кара лидерът в сектора на LLC - Ryanair да провери възможността сам да пусне такава програма, съобщава Bloomberg. Тази година около три четвърти от пътниците на EasyJet, около 50 млн души ще летят не за пръв път - това е ръст от 34млн преди пет години, съобщи авиокомпанията.

"Такива инициативи като запазените места играят огромна роля в привличане на нови клиенти", каза Керълайн Макол, главен изпълнителен директор в изявление. Flight Club "ще възнаграждава най-лоялните пътници, които летят често", като ще премахва усложненията за потребителите, каза Макол. Авиокомпанията е основана преди 20г.

Последни новини
Още от Новини