Джордж Фтикас: Консолидацията в гръцкия банков сектор предстои

Юристът Джордж Фтикас за ситуацията в Гърция, "В развитие", 10.11.2015

Джордж Фтикас. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Джордж Фтикас. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За преговорите с кредиторите

В момента Гърция отново е в преговори с европейските институции. Има една положителна и една негативна страна от преговорите. Положителната страна е, че изглежда, че гръцките банки ще имат нужда от по-малка сума, отколкото първоначално се предвиждаше. В началото казаха, че ще са нужни 25 млрд. евро, но сега говорим за много по-малко. ПРез следващите до три месеца този процес ще приключи и очакваме отпускане на капиталовия контрол. Това е положителната страна. Негативната страна е, че важни неща бяха отказани от институциите. Например, те проговарят за прага, над който жилищата с просрочени ипотеки ще се продават на търг. Институциите искат да видят по-ниска сума.
Надяваме се, че първият транш от обсъжданите 2 млрд. евро ще дойде в близката седмица или седмици.

За приватизацията на държавни активи

Процедурата се управляваше от специален фонд, който работеше от няколко години. Преди няколко години имаше промени във висшето ръководство на тази организация. Основните сектори, които са интересни, са инфраструктурни компании (пристанища, държавната железница), компании в енергетиката и като цяло големите държавни активи в Гърция, например, имаше развитие по приватизацията на малките летища. Първоначално бе избрана германска компания (Фрапорт - бел. ред.) като основен играч на търга и това създаде определени противоречия. В този момент гръцката икономика не може да си позволи лукса да избира инвеститорите си. Бихме били щастливи с всякакви инвеститори, защото основните индикатори не са добри. 

За консолидацията в банковия сектор

В момента сме изправени пред два основни проблема, които трябва да се разберат, когато става дума за гръцкия банков сектор. Първо, трябва да приключим рекапитализацията на гръцките банки. Това ще даде сигнал в чужбина и в страната, че системата е сигурна. Втората страна е консолидацията, която очевидно има огромен ефект върху региона. Почти всички гръцки банки присъстват в България. През последните няколко месеца видяхме приключване на сделката между Пощенска и Алфа банк. Има много слухове. Но очевидно ще има развитие и за други банки.

Това ще предизвика ефекти и в реалната икономика. Гърция е един от големите инвеститори в България, има и множество малки компании Те първоначално ходеха в гръцките банки, но сега, заради консолидацията, тяхното поведение ще се промени. Те ще трябва да се научат да получават финансиране при по-конвенционални условия, обясни Фтикас.

Последни новини
Още от Новини