Дългът на американските централи трябва да се реши до 2 седмици

Мартин Владимиров енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията

Мартин Владимиров енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията коментира газовите проекти в Източна Европа и усилията за постигане на енергийна независимост. Владимиров представя и възможните ходове пред НЕК в предаването на телевизия Bloomberg TV Bulgaria "В развитие" с Делян Петришки на 9 ноември 2015.

 

Вариантите на правителството за затваряне на дупката в НЕК намаляват, освен ако регулаторът не запазва на сегашни нива таксата за социална отговорност. Ако протестите продължат, правителството показва, че е по-склонно да има компромис, отколкото да търси реална реформа, каза Мартин Владимиров.

Според него "реална реформа" е промяна в регулаторния режим с либерализация на цените.

 

Възможните ходове пред НЕК

1. Либерализацията на цените

"И сега има печеливши департаменти в НЕК, като генерациите на ВЕЦ-овете. Евентуална либерализация на пазара би направила компанията конкурентен играч".

"Осигуряването на ток за крайните снабдители трупа дефицит от 300-400 лв, който няма да бъде затворен, освен ако цените или не се либерализират, без да доведе до масови протести, или да се обложи с данъци и бизнеса, и гражданите", каза Владимиров.

 

2. Разцепване на НЕК на генерираща компания и краен снабдител за прехвърляне на дълга в едното дружество и ликвидацията му.

"Това ще бъде платено от данъкоплатците, но може би е по-разумен вариант, отколкото да се върви към продължаващо затъване", каза Владимиров.

 

Дългът в енергетиката: 4 млрд лв

Владимиров напомни дълга от 900 млн лв към двете американски ТЕЦ-ове и натрупващият се дълг към ЕРП-тата.

"Тези компании могат да осъдят държавата /НЕК/ и нямаме никаква причина да го спечелим". Дело срещу България води и Росатом за 1 млрд.

Има риск да дългът да ескалира и засегне "фискалната стабилност на системата".

Преструктурирането на дълга трябва да стане до две седмици "ако искаме споразумението между американските ТЕЦ-ове и БЕХ да влезе в сила", каза Владимиров.

 

Източният пръстен /East Ring

"Идеологията е, че могат да се използват съществуващите транзитни капацитети, за да се докара газ от Азърбайджан. Логиката на проекта е да се постоят важните интерконектори на Балканите, които да обвържат газопреносните системи на отделните страни- да не се строи нов газопровод.

Целта на East Ring е да докара "20 млрд куб.м. газ", каза Владимиров. На този етап няма откъде да дойдат", поясни той.

Газпром разбра, че Турски поток в пълния си вид от 63 млрд куб.м е невъзможен, поради липса на търсене. Северен поток-2 е заместващото звено. Така Газпром навлиза на пазара на газ в Северна Европа, силно конкурентен - където са Норвегия и Катар и успява да заобиколи Украйна, цел на Газпром от края на 90-те.

Целия разговор е във видеото.

 

 

Последни новини
Още от Новини