3.1 милиона българи достигат интернет през смартфони

Веселин Ангелов, управител на "Гемиус България", в "Светът е бизнес", 9.11.2015

Веселин Ангелов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Веселин Ангелов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Една от основните тенденции на интернет пазара е големият ръст на потребителите, които достигат интернет през мобилни устройства, коментира Веселин Ангелов от "Гемиус България" - компанията, която измерва интернет аудиторията.

Ако преди 3-4 години едва 2-3% от хората достигаха до мобилните сайтове в момента всяка трета импресия в България се прави през мобилно устройство - таблет или телефон. А в северноевропейските държави още от началото на тази година импресиите през мобилно устройство са повече от стандартните компютри, допълни той. 

От 3.7 милиона интернет потребители в България 3.1 милиона използват смартфони, 1.7 милиона използват таблети, показват данните. Ангелов уточни, че в тази статистика са включени само българските сайтове. Ако включим Google и Facebook, където мобилното потребление е още по-голямо, най-вероятно ще минем 50%, прогнозира той.

Защо Google и Facebook не предоставят данни за българския пазар?
- Ако трябва да бъде конкретен, моето мнение е, че не предоставят данни, защото по този начин биха подпомогнали останалите играчи на пазара, а реално те се явяват техни конкуренти.
Какви други промени в потребителското поведение бихте отчели?
- Драматично за последните години се променя потреблението на видео съдържание. С по-мощните устройства, по-бързия интернет потреблението се е увеличило с 300-400%. Смята се, че до 2025 г. би трябвало да се увеличи 15 000 пъти, тоест ще има много видео.
Как се отразява на пазара наличието на много видео съдържание?
- От миналата година Youtube започна да оперира в България и това спомогна за увеличаване на рекламните приходи с няколкостотин процента. Тези приходи се поделят с този, който е качил съдържанието. Има хора, които живеят доста прилично, както се казва, бял хляб ядат само от това, че имат многохилядна аудитория. Това го има и в локалните сайтове с видеосъдържание. 
Какво се случва с електронната търговия?
- Електронната търговия също бележи ръстове, тук обаче не е кристално ясно какво се случва, тъй като много голяма част от електронната търговия е в сивия сектор. Около 90% от доставките са cash on delivery.

Последни новини
Още от Новини