Зукърбърг: Учените създават промяна

Интервю с Марк Зукърбръг за възгледите му за науката, филантропията, щедростта и още

Марк Зукърбърг, основател и главен изпълнителен директор на Facebook. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Марк Зукърбърг, основател и главен изпълнителен директор на Facebook. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг заедно с руския милиардер Юри Милнър помогнаха за създаването на наградите за постижения в сферата на науката Breakthrough Prize. Наградите са своеобразни Оксари за учени. Тази година събитието ще се проведе на 15 ноември. 

В интервю за Bloomberg преди събитието Зукърбърг каза, че целта на наградите е хората, които са постигнали успехи в сферите на здравеопазването, физиката, както и други научни сфери, които той смята за недооценени, да получат признание и да вдъхновят седващото поколение. По думите му учените заслужават признание като на знаменитостите, политиците и главните изпълнителни директори на технологични компании. 

„Учените може и никога да не забогатеят много, но те създават промяната, която движи обществото ни напред в по-дълъг период от време“, каза основателят на Facebook. 

Зукърбърг обсъди възгледите си върху науката, филантропията и други области в интервютото. 

Бъдещето на борбата с болестите

Зукърбърг ще награди Хелен Хобс, професор по медицина в Югозападния тексаски университет. Професор Хобс е открила генетични дефекти, които могат да повишат или да понижат нивото на холестерол. Откритието е пробив, който може да помогне в лечението на сърдечни болести, които са водещата причина за смърт в САЩ. „Основната тенденция в борбата с болестите върви от лечение на населението, към лечение на отделни случаи. Именно това се опитват да открият хората, които се занимават с геномни изследвания“, каза Зукърбърг. 

Научни награди за тийнейджъри

Зукърбърг и жена му Присила стартираха ново състезание - Breakthrough Junior Challenge. Целта му е да събуди интереса към науката у младото поколение. „Искаме да стимулираме и да наградим ученици за това, че са се насочили към тази област по-рано в живота си. Инвестираме сега, а плодовете ще берем след 20 години“, каза Зукърбърг. 

Как да станеш баща променя начина на мислене

Зукърбърг, който вече е на 31, чака първото си дете. Това прави него и жена му Присила много чувствителни относно бъдещето пред следващите поколения. „Чакането на дете насочи мислите ни в посока на това как да помогнем на следващото поколение и поколения като цяло. Не само на нашето дете, а на всички. Технологиите се развиват все по-бързо и с тях можем да решаваме сериозно проблеми. Затова имаме моралната отговорност да направим тези инвестии сега.“

Facebook не навлиза в сферата на здравеопазването

Макар че Зукърбърг се интересува живо от развитието в здравеопазването, не очаквайте от Facebook да създаде продукт, който ще се върти около тази сфера. Зукърбърк иска компанията му да остане фокусирана върху комуникациите и мисията да „свърже света.“

Принос към обществото

Докато целта пред Facebook е да свърже света, филантропията на Зукърбърг ще започне да се фокусира в по-тесни граници. Дарението от 100 милиона долара за училища в Нюуарк беше силно критикувано, че не е довело до желаните резултати. Зукърбърг каза, че този случай го е научил да инвестира в сфери, които познава и може да държи под контрол. 

Дарения за политически кампании

Зукърбърг отказа да коментира дали подкрепя финансова кампанията на някои от кандидатите за президентските избори през 2016 г. в САЩ. „Нямаме коментар по темата. Имам предвид, не – никакво реално решение по въпроса“, каза Зукърбърг. 

 

Последни новини
Още от Новини