Защо Alibaba купи Youku

Шон Рен, управляващ директор на China Market Research Group, Маха Ибрахим, главен партньор в Canaan Partners

 Сайтът на Youku Tudou Inc. на MacBook Pro laptop. Photographer: Xaume Olleros/Bloomberg Сайтът на Youku Tudou Inc. на MacBook Pro laptop. Photographer: Xaume Olleros/Bloomberg

Alibaba купи видеоуслугата Youku от милиардера Джак Ма за 4.6 млрд. долара. Коментар на Шон Рен, управляващ директор на China Market Research Group, Маха Ибрахим, главен партньор в Canaan Partners и Брад Стоун от Bloomberg на договора на Alibaba за придобиване на видеоуслугата Youku Tudou и конкуренцията й с Amazon. Откъс от предаването на Bloomberg с Емили Чен, "Bloomberg West"

 

Какво означава покупката на Youku Tudou от Alibaba?

Шон Рейн, China Market Research Group: В момента Alibaba е изправена пред реална конкуренция от Tencent и Baidu. Особено от Tencent. Чухме съобщението им, че са подписали договор за ексклузивно онлайн партньорство за филмите за Джеймз Бонд.

В момента са много силни в WeChat и настъпват към JD и другите играчи в е-търговия. В момента Alibaba действат по-скоро предизвикателно. Затова и правят придобиване на Youku Tudou. Опитват се да спечелят повече органичен ръст.

 

Колко души гледат Youku в Китай? Може ли да се направи сравнение с YouTube? Това ли е китайският YouTube? Или повече прилича на Netflix?

Шон Рейн, China Market Research Group: Прилича на YouTube и Netflix взети заедно, но много по-голямо. Например Теорията за Големия взрив бе свалена 240 млн. пъти в Китай миналата година от SoHo - конкурентния сайт. От Youku - дори още повече.

Тук мащабите са стотици милиони, а не десетки милиони, както е в YouTube. Освен това в Китай имаме вече обрат към повече разходи за услуги и развлечения, вместо за физически продукти. Така че е доста хитър ход на Alibaba да купи Youku. Това е бъдещето на разходите.

 

Чудя се защо е инвестицията в Boxed? Веднъж пазарувах там - тоалетна хартия и пелени. Какво е това?

Брад Стоун, Bloomberg News: Въпросът е как ще дойде Alibaba на американския пазар? Дали ще дойде и ще повали гиганта Amazon? Те направиха доста малки инвестиции в Jet, имат 11Main - собственият им сайт, ShopRunner. Това са дребни инвестиции. Boxed, е нещо като комбинация от Amazon Prime и Costco - пазаруване от телефона, без членска такса, базиран е в Ню Йорк.

Alibaba говореше за голяма инвестиция - 80-100 млн. долара. Те залагат доста повече отпреди на американския пазар на е-търговия.

Маха Ибрахим, главен партньор Canaan Partners: Всички тези компании - Jet, Boxed и останалите според мен са много амазони. Те са недофинансирани и трябва да станат големи, необходим им е мащаб, трябват им складове, роботи и всичко останало, което прави Amazon толкова ефективна компания. Докато не го направят, ще бъдат мини-амазони.

 

Значи това са мини-амазони, а какво е Alibaba? Какво означава евентуалната инвестиция в Boxed? Винаги питаме дали Alibaba се опитва да заприлича на Amazon и някои казват, че не е вярно.

Шон Рейн, China Market Research Group: Не вярвам, че Alibaba има ясна стратегия за Америка. Те са под натиск в Китай и се опитват да зареждат американски продукти у дома. Този ръст обаче не е устойчив, ако икономиката на потреблението продължава да отслабва в Китай.

Затова Alibaba трябва да инвестира в чужбина, да отиде в САЩ и да се опита да продава на американския потребител, който е доста по-добър. Не съм убеден, че това е правилната стратегия.

В последните 3-6 месеца малко бях объркан от Alibaba - те се нахвърляха на всичко, вместо да прилагат насочена стратегия, както преди IPO-то си.

 

Брад Стоун, Bloomberg News: Alibaba ще има труден път в САЩ. Вижте eBay как се бори. Всички играчи се борят, защото Amazon върши страхотна работа за клиентите си. И никой не може да го бие. Има размах, ценово предимство, лоялност. Трудно ще бъде.

Boxed има друга стратегия. Продажбата на едро не е специалност на Amazon. Може би това е шанс. Но накрая Amazon вероятно ще се окаже конкурент.

 

Последни новини
Още от Новини