Toshiba съди трима бивши президенти

Счетоводният скандал предизвика смени в ръководството

Масаши Муромаши, президент на Toshiba Corp. в централата на компанията в Токио на 1/10/2015. Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg Масаши Муромаши, президент на Toshiba Corp. в централата на компанията в Токио на 1/10/2015. Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Toshiba Corp съди трима бивши президенти, след като производителят на персонални компютри и енергийни системи се опитва да се възстанови от счетоводните нередности, довели до отписване на печалба от над 1,2 млрд долара за повече от 7г., съобщава Bloomberg.

Toshiba съди и двама бивши главни финансови директори, съобщи базираната в Токио компания в изявление от събота. Бившите президенти са Хисао Танака, Норио Сасаки и Ацутоши Нишида, който се оттегли през юли.

Най-големият счетоводен скандал в Япония след Olympus Corp от 2011 вече предизвика смени в ръководството, промени в борда и продажби на активи на индустриалната група. Премиерът Шинзо Абе каза, че Япония има нужда от повече подкрепа от глобалните инвеститори и оказва натиск над компаниите да подобрят корпоративното управление с повече прозрачност и независими членове в бордовете.

 

Акциите

Акциите паднаха 7,5% до 310 йени в Токио в понеделник /8/11/2015/ - най-големият спад от шест месеца. Toshiba изгуби около една трета от пазарната си оценка след като разкри, че разследва счетоводни нередности през април.

На 1 октомври Toshiba каза, че е открила над 30 ръководители, замесени в счетоводния скандал и ще ги накаже, като им позволи обаче да си запазят работата. Ден преди това президентът Масаши Муромаши спечели одобрението на акционерите да ръководи компанията на извънредна среща, на която се отправиха призиви и за оставката му. Инвеститорите, ядосани от щетите, нанесени на компанията, прекъснаха процедурата няколко пъти с викове към президента.

Toshiba отдели 8,4 млрд йени да покрие евентуалните глоби, свързани със счетоводните нарушения.

Компанията обяви резултатите си в събота /6/11/2015. Нетните приходи са се увеличили 38% до 49,6 млрд йени в първите три месеца, приключили през септември, подкрепени от продажбата на активи. Компанията преди това обяви, че продава дялове в производителя на медицинско оборудване Topcon Corp и финланския производител на ескалатори и асансьори Kone Oyj.

Toshiba има оперативна загуба от 79,5 млрд йени за тримесечието.

 

Последни новини
Още от Новини