Търговският излишък на Германия достигна 22,9 милиарда евро

Износът на страната расте с 2,6%

Евро банкноти. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Евро банкноти. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Неизгладеният търговски излишък на Германия за септември 2015 г. достига 22,9 милиарда евро и надхвърля очакванията, които бяха той да достигне 20 милиарда евро. Износът на страната нараства с 2,6% през септември, при очаквания за ръст в размер на 2% и достига сезонно изгладена стойност от 100,3 милиарда евро. Вносът се увеличава с 3,6% за същия период, достигайки 80,9 милиарда евро.

Данните за септември контрастират с тези за август, когато Германия преживя най-сериозния спад в износа от 2009 г. насам (-5,2%).  Тогава и търговският излишък на страната се сви до 19,6 милиарда евро.  

Миналата седмица неприятна изненада поднесоха слабите данни за индустриалното производство и заводските поръчки, които регистрираха неочакван спад. Напоследък бяха повдигнати много въпроси дали Германия не служи като предупредителен сигнал за останалата част от еврозоната и дали страната не усеща влиянието от забавянето в Китай и развиващите се пазари. Китай е най-важният търговски партньор на Германия извън Европа.

Слабото евро, чиято стойност остава под натиск заради очакванията Фед да вдигне лихвите още преди края на 2015 г., помага на немската икономика да изнася повече, но от друга страна забавянето в Китай и други развиващи се пазари потискат търсенето за стоки на международните пазари.

 

Последни новини
Още от Новини