Скъсаната язовирна стена в Бразилия причини жертви и финансови загуби за BHP Billiton

Райън Чилкът от Bloomberg News с коментар за последствията от инцидента със скъсаната язовирна стена в Бразилия

Смъртоносно свлачище в Бразилия Смъртоносно свлачище в Бразилия

Райън Чилкът, Bloomberg News: Втори ден загуби за акциите на BHP Billiton – през последния месец те паднаха най-много в Австралия.

Когато става дума за производители на суровини, това означава много, защото очевидно имат много проблеми през последните шест месеца. Историята може да се раздели на две части: едната е човешката трагедия – според на BHP Billiton и съвместното им предприятие в Бразилия, поне 13 души от работниците са изчезнали, един е загинал и поне още толкова от местните хора се смятат за безследно изчезнали.

Самият инцидент се случи на 5 ноември, но много от подробностите се разкриват едва сега. Става дума за водна стена, висока около 20 метра, но не е обикновени води, а отпадни с токсична утайка, които се стичат през долината, а в малкото селище град Бенто Родригес са имали точно 25 минути за евакуация.

Преди вълната да го залее, това е било село с около 600 жители, но сега почти всички домове са унищожени.

От Deutsche Bank съобщават, че почистването би могло да струва на BHP Billiton близо един милиард долара.

Освен това, до 2019г. са възможни и загуби на производство на желязна руда от тази мина, защото прокуратурата обяви, че ще поиска отнемане на лиценза й за следващите няколко месеца. Какво означава това? Всяка година те произвеждат около 30 милиона тона желязна руда, което е част от общото близо четвърт милиард производство на BHP Billiton, което е само 3% от приходите.

Освен всичко останало, хората са изключително притеснени за способността на компаниите да поддържат политиката си за разпределение на дивиденти, растеж и разбира се, за въпросите, свързани с паричните потоци. 

 

Последни новини
Още от Новини