Преговорите с протестиращите полицаи продължават

Правителството оттегли всички предложения в неделя

Протест на полицаи. снимка: България он Ер Протест на полицаи. снимка: България он Ер

Преговорите по социалните привилегии на служителите в МВР и останалите силови ведомства ще продължат в понеделник, след като отстъпките не сложиха край на протестите на полицаите.

Правителството заяви в неделя, 8 ноември, че ще оттегли промените в Закона за държавния бюджет за 2016 г., които предвиждаха намаляване на основните привилегии за служителите на МВР. Новината обяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова след заседание на Съвета по социално партньорство в МВР. Преговорите със синдикатите ще продължат в понеделник.

„Така отговаряме на очакванията на служителите на МВР“, обяви вътрешният министър, цитирана от Dnes.bg. Тя обърна внимание, че вече е внесен проект за промени в Закона за МВР.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова обясни, че още в понеделник ще започнат преговори с представители на полицейските синдикати и работни групи в парламента. Те ще уточнят как точно да бъде проведена реформата в полицията.

„На диалога ще говорим по всички теми, които са важни в момента“, коментира Румяна Бъчварова. „Ще търсим по-дългата перспектива на реформата в МВР.“
Въпреки това полицаите проведоха обявения национален протест срещу решението на кабинета да ореже 20-те им заплати при пенсиониране, намаляването на платения отпуск и надбавката за стаж.

Нов протест на полицаи е насрочен за 12 ноември, когато трябва да се гласува проектът на бюджет.

Министърът на отбраната Николай Ненчев също съобщи за консултации с всички партии в парламента за това как промените ще се отразят на придобивките за военните. На 8 ноември той коментира: „На днешния Архангелов ден, проявената мъдрост и търпение на българските военнослужещи бяха възнаградени. Всички спорни текстове в преходните и заключителни разпоредби на проекто-бюджета за 2016 г., касаещи сектор "Сигурност" са отменени." Военният министър, цитиран от пресцентъра си, също така заяви, че "има опити и се търси начин за дестабилизация на правовия ред и легитимно избраните български институции".
 

Последни новини
Още от Новини