Износът на България се забави през септември

Експортът за Гърция се възстанови от спада, показват данни на НСИ за август

Пристанище Пирея. снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg Пристанище Пирея. снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

През периода януари - септември 2015 г. от България са изнесени стоки общо на стойност 34.0 млрд. лв. и спрямо съответния период на предходната година износът се увеличава с 6.6%.
Но през септември за втори пореден месец има намаление на годишна база и то достига 3.9% спрямо същия месец на предходната година.
Това намаление се дължи на износа за страни извън ЕС (--17.1% спрямо септември 2014 г.), докато при износа за ЕС има ръст от 4.7%.
Общата стойност на внесените стоки през периода е 38.1 млрд. лв. и се увеличава с 1.2%. Само през септември общият внос намалява с 12.3% спрямо същия месец на предходната година. Вносът на България от трети страни намалява с внушителните 25.7%. Но намалява и вносът от ЕС - с 3% по цени CIF.

С най-голям принос за макар и слабия ръст на износа към страни извън ЕС са Египет (ръст с над 200 млн. лева или 69%), САЩ, Иран (удвояване на изнесени стоки  до 209 млн. лева, което е повече от износа за Швейцария), Сърбия и Украйна. Износът за Русия намалява с 21%, а Турция остава основен партньор извън ЕС при малък ръст от 2.3%.
При вноса,  нарад с големия спад при стоките, доставяни от Русия (с 22%), прави впечатление ръстът на доставките от Тайван, Мароко и Либия.
Износът за Китай расте с 13.6%, а вносът оттам - с 12.7%. Това превръща страната в трети по значение търговски партньор след Турция и Русия.

Данните за ЕС са само до август. След резкия спад на износа за Гърция с 22% през юли, през последния летен месец имаме лек ръст с почти 4% спрямо същия месец на 2014. Общо за осемте месеца южната съседка на България добавя 3.6%.
Най-големият експортен пазар за български стоки остава Германия с 11.5% увеличение за осемте месеца и ръст с 9.3% за 
Италия се утвърждава на второто място сред страните от ЕС с ръст на износа с 8.9% през януари-август и много голям ръст (с 23%) само през август. Изнасяните стоки за Румъния спадат с 8% през месеца спрямо миналия август, но въпреки този спад общо за периода пласментът на съседния пазар се увеличава с 8.6%.

Данните, показващи забавяне на износа, идват няколко дни, преди НСИ да обяви статистиката на БВП за третото тримесечие (на 13 ноември).

Последни новини
Още от Новини