Историческа среща между лидерите на Китай и Тайван

Първо ръкостискане между лидерите на двете страни от 1945 г. насам

Историческо ръкостискане между президентите на Тайван и Китай - Ма Индзиу(вляво) и Си Дзинпин(вдясно). Снимка: Томохиро Осуми/Bloomberg Историческо ръкостискане между президентите на Тайван и Китай - Ма Индзиу(вляво) и Си Дзинпин(вдясно). Снимка: Томохиро Осуми/Bloomberg

Китайският президент Си Дзинпин се срещна с тайванския си колега Ма Индзиу в Сингапур на 8 ноември 2015 г. В началото на срещата ръкостискането им, което е първото между лидери на двете държави откакто те съществуват отделно, продължи 80 секунди. Срещата между двамата президенти е натоварена с огромен исторически символизъм.

Концепцията, че континентален Китай и Тайван, макар и управлявани от различни власти през последните 66 години, са част от една и съща държава и че съществува „един Китай”, беше част от речите и на двамата президенти. Ма говори за надежди за „китайската нация”, докато Си каза, че „няма сила,която да ги раздели.”

Едно от посланията, които Си искаше да отправи към тайванските гласоподаватели, е, че ако те изберат да се придържат към принципа, че съществува „един Китай” и към консенсуса от 1992 г., мирът може да бъде запазен и икономическото сътрудничество да продължи да процъфтява. Според Консенсуса от 1992 г. съществува един Китай, а всяка от страните (Тайван и континентален Китай) има възможността за своя интерпретация и тълкуване на това какъв трябва да е този единствен Китай.

Ма Индзиу скоро ще приключи втория си мандат като президент на Тайван. Под негово управление двустранните отношения между Китай и Тайван отбелязаха прогрес. Сега обаче този прогрес е заплашен заради невъзможността Ма да се кандидатира за следващ мандат. Според социологическите проучвания номинираният за негов наследник от Националистическата партия изостава сериозно от опозиционния лидер Цай Ингуен, чиято Демократическа прогресивна партия официално подкрепя независимостта на Тайван от Китай.

Президентските избори в Тайван са насрочени за 16 януари 2016 г.

 

Последни новини
Още от Новини