Хира: Смисълът на йерархията се променя

На българите им липсват меки умения, смята Генералният директор на HP Bulgaria Ираван Хира

Ираван Хира. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ираван Хира. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Генералният директор на HP Bulgaria Ираван Хира бе гост на шоуто Boom and Bust по Bloomberg TV Bulgaria, с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров, където говори за бизнес средата у нас.  

Сред най-важните плюсове той посочи добрата техническа подготвеност на нашата работна сила. Като пример акцентира върху ученическите ни шампиони, които се изявяват на международни състезания. 

Въпреки това той каза, че трябва да се подобрят т.нар. „меки умения“ на завършващите образованието си българи – най-вече комуникативността и работата в екип. 

Той призова и за повече диалог между бизнеса и държавата по отношение на обучението на работната сила, за да може да има по-голяма оптимизация на обществените средства. На въпрос дали частните инвестиции в умения се изплащат той отговори, че „след като го правим, значи има смисъл“. 

„Нашата цел не е да изградим хубави замъци в пустиня, и като влезете в тях всичко да е хубаво, а идеята е цялата екосистема – ние да не бъдем оазис в пустинята, а едно малко хубаво китно селце или планински курорт със всички екстри.“

 

За ролята на мениджъра:

Мениджър е самотна позиция. Трябва мотивация.

За качеството на българската работна ръка:

Добри сте по математика! Имате много медали от олимпиади. Значи съдържанието е налице. Нямате меки умения – няма комуникация, работа в екип, възможността за работа в променяща се среда. 

За променящия се смисъл на йерархията:

Бизнесът трябва да бъде много гъвкав, трябва да се адаптира. Една йерархична структура вече не работи добре, защото не може да отговори на предизвикателствата. Правилният модел е създаване на екипи и съответно на йерархия в зависимост от задачата, в зависимост от проекта. Точно това е ключът към успеха - днес един човек може да е редови служител в зависимост от задачата и буквално ден или месец по-късно, в друга задача той да има по-голям опит и да поеме тези лидерски функции.

 

Последни новини
Още от Новини