Дейности за милиони левове се отделят от МВР

Промени в Закона за МВР разделят статута на полицаите от чиновниците

Протест на полицаи. снимка: България он Ер Протест на полицаи. снимка: България он Ер

С промени в Закона за МВР се създава Държавно предприятие „Център за предоставяне на услуги“, на което да бъдат възложени определени нетипични за държавните органи функции. Проектът на Министерския съвет бе внесен в парламента в петък, 6 ноември.
Новото предприятие ще поеме издаването на лични документи, регистрационни табели на КАТ, както и извършване на предпечатна подготовка и изработване на защитени документи, печати и щемпели.
Неговият изпълнителен директор ще има право да сключва договори до 100 000 лева без ДДС, без обществена поръчка.
Предприятието ще се издържа от такси, приходи от стопанска дейност и т.н. Не е предвидена бюджетна субсидия.

Приходите от такси по бюджета на МВР през 2016 са предвидени да бъдат 95 млн. лева. Интересно е, че те са без промяна спрямо 2015 г.
Разходите по бюджетна програма "Информационно осигуряване и административно обслужване" за 2016 са планирани на 131 млн. лева.

В закона се предвижда диференциране на статута на служителите - полицейски органи и органи по пожарна безопасност и защита на населението, за които са приложими разпоредбите на ЗМВР, от една страна и и държавни служители, чийто статут се урежда от Закона за държавния служител (ЗДСл), от друга. Тази промяна също бе анонсирана предварително и е крачка към разграничаване на социалните и пенсионни привилегии на работещите на терен и останалите служители.

Последни новини
Още от Новини