Гърция има седмица за следващия транш

Страната няма да получи транша от 2 млрд. евро преди да изпълни условията

Йерун Дайселблум, председател на Еврогрупата. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Йерун Дайселблум, председател на Еврогрупата. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Гърция не успя да си осигури следващия транш от 2 млрд. евро поради неизпълнение на предварителните условия на кредиторите. Но кредиторите са намалили изискванията за отпускане на 10 млрд. евро за гръцките банките, така че някои от предварителните условия няма да се прилагат за помощта за рекапитализация, съобщи "Катимерини".

Гърция беше основна тема на срещата на Еврогрупата на 9 ноември 2015 г. Председателят на Еврогрупата Йерун Дайсеблум започна изявлението си по време на пресконференцията след срещата на финансовите министри на страните членки на еврозоната с думите, че „Гърция е постигнала значителен прогрес.“ Той обаче каза, че средствата  ще им бъдат предоставени едва след като Гърция отговори на всички условия. Гърция има време до края на седмицата, в което Работната група на Еврогрупата ще оцени дали страната е изпълнила всички изисквания. След това финансовите министри на страните членки на еврозоната, които съставляват Еврогрупата, ще могат да вземат решение. 

Управленският борд на Европейския стабилизационен механизъм (ESM) ще реши колко пари да отпусне за рекапитализиране на гръцките банки. Гърция отново има краен срок, който трябва да спази и изглежда въпреки прогреса страната трябва да направи още, за да убеди кредиторите да ѝ отпуснат необходимите средства. 

Еврокомисарят Пиер Московиси също взе участие в пресконференцията. Коментарът му гласеше, че Гърция е изпълнила условията на 80%. Московиси заяви още, че еврозоната продължава да се възстановява. 

Ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг беше кратък и каза, че гръцкият банков сектор има нужда от по-малко свеж капитал отколкото преди това е било предвидено. Това значи, че пълният размер на финансовата помощ за Гърция ще е под 86 милиарда евро. 

10 милиарда евро са заделени за рекапитализация на гръцките банки, но все още не се знае дали използването на пълната сума ще е необходимо. 

Два са основните спорни въпроса - отпадането на забраната за отнемане на единственото жилище при просрочие по ипотека и някои проблеми на банковото управление. Кредиторите искат това да се прилага за имоти на стойност над 120 хил. евро. Според източници на "Катимерини" Атина е направила ново предложение към кредиторите по въпроса за просрочените ипотеки. Новият сценарий ще осигури защита на 56% от собствениците на първо жилище, вместо първоначалната цел на правителството в Атина да се защити първото жилище на 99% от собствениците. Други нерешени въпроси включват компенсирането на ДДС за частното обучение с данък върху хазарта.

Допълнена на 10 ноември

Последни новини
Още от Новини