Лагард: петролът ще остане евтин с години

МВФ поиска Страните от икономическото сътрудничество в Персийския залив да приложат корекции в бюджетите си

Кристин Лагард, управляващ директор на МВФ на срещата със Световната банка в Лима, Перу на 8 октомври 2015. Photographer: Guillermo Gutierrez/Bloomberg Кристин Лагард, управляващ директор на МВФ на срещата със Световната банка в Лима, Перу на 8 октомври 2015. Photographer: Guillermo Gutierrez/Bloomberg

Директорът на МВФ Кристин Лагард каза пред страните от Персийския залив, че трябва да направят бюджетни корекции заради ниската цена на петрола, която прогнозира да се запази „с години“, съобщава АФП.

След срещата си с министрите и ръководителите на Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив /CCG: Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ, Кувейт, Оман и Катар/, Кристин Лагард каза пред пресата, че тези страни не бива повече да разчитат само на петрола и природния газ.

Тя припомни, че МВФ очаква забавяне на растежа в шестте страни до 2,7% през 2016 спрямо 3,2% през 2015.

Ниските цени на петрола ще понижат приходите им с 275 млрд. долара тази година спрямо 2014, каза Лагард.

„Според нас всички страни от CCG трябва да продължават или да започнат да прилагат“ тези корекции.

Цената на барел петрол падна наполовина от юни 2014. В петък /6/11/2015/ в Ню Йорк барелът лек суров петрол /WTI/ за доставки през декември поевтиня с още 0,91 щ.д. до 44,29 щ.д.

 

Ограничаване на разходите и въвеждане на ДДС

Страните от  Съвета за икономическо сътрудничество в Персийския залив /CCG/ проведоха своята 101 среща на 8 ноември в Доха, Катар.

След срещата Лагард каза още, че правителствата трябва да намалят темповете на увеличение на текущите си разходи и да обърнат внимание на раздаването на високоплатени постове на своите граждани с цел осигуряване на политическа подкрепа. Публичният сектор дава работа на повечето работещи в страните от CCG.

„Като имаме предвид новата фискална реалност, няма място за нови увеличения в публичните разходи. Трябва да се изправим пред реалността“, каза Лагард в изявление след форума.

Тя предложи още страните от Съвета за икономическо сътрудничество, включително Саудитска Арабия и ОАЕ да въведат регионален данък добавена стойност възможно най-скоро. Реформата не бива да се бави, каза тя.

Шестте правителства обсъждат въвеждането на ДДС от години, но досега не са се споразумели по въпроса. Според тях за да ограничи контрабандата и вредите за конкурентноспособността, данъкът вероятно трябва да се въведе регионално, вместо във всяка отделна страна по  различно време.

Последни новини
Още от Новини