Не се налага оттегляне на проектобюджета: Горанов

Интервю на министъра на финансите пред Дарик радио на 7/11/2015

БНБ, централното фоайе в деня на отворени врати на 19 септември 2015. Снимка: Силвия Грозева/Bloomberg TV Bulgaria БНБ, централното фоайе в деня на отворени врати на 19 септември 2015. Снимка: Силвия Грозева/Bloomberg TV Bulgaria

Не се налага оттегляне на проектобюджета, защото ще се запазят 20-те заплати при пенсиониране на сегашните служители, каза министърът на финансите Владислав Горанов за Дарик радио. Между първо и второ четене ще се включат поетите от правителството ангажименти като „ненамаляване на възнагражденията, запазване на порциона и ограничаване на годишния отпуск”, съобщава пресцентърът на МФ в мейл до медиите.

След срещата си на 4 ноември с премиера Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи финансовият министър съобщи, че е постигнат компромис след протестите на полицаи заради намаляването на социалните им придобивки.

В неделя /8 ноември/ ще се проведе извънреден Съвет за социално партньорство, съобщи МВР в събота вечерта след срещата на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова със синдикалистите, организатори на протеста на полицаите

Ще бъдат обсъденни реформата в МВР и отпадането на параграфи 10 и 16 от преходните и заключителни разпоредби от законопроекта за държавния бюджет за 2016 г., съобщи преесцентърът на ведомството.

 

Промени в Кодекса на труда

В интервюто си за Дарик радио по-рано в събота министър Владислав Горанов подкрепи отпадането на класа прослужено време и от Кодекса на труда и съобщи, че се подготвя пакет мерки, обсъждани с вицепремиера Ивайло Калфин, които ще се предложат на социалните партньори за обсъждане.

 „На принципна основа процентът за прослужено време е анахронизъм в трудовите правоотношения, който не отчита реалностите за качеството на труда”, каза Горанов.

Данъците

Финансовият министър каза, че „200 000 юридически лица, регистрирани по ДДС, лесно биха могли да организират живота си на физически лица през фирмата си и на практика да не плащат никакво ДДС“.

Така Горанов коментира темата за разграничаване на служебното от личното, предизвикана от предложенията за промени в ЗДДС. Според министъра концепцията за неутралност на ДДС предвижда при ползване на определени активи не само за икономическа дейност, а и за лични цели правото на данъчен кредит да отпада.

 „Има как да се разграничи служебното от личното, поискали сме разрешение от ЕК специално по отношение на облагането с ДДС на автомобилите да ни разрешат да приложим формула, която значително да опрости системата на облагане”.

В интервюто си за Дарик Горанов каза още, че „данък вредни храни" не е калкулиран в бюджет 2016 и не е бил съгласуван, а дебат за цената на винетките „трябва да има и ще има“, съобщава пресцентърът на МФ.

Последни новини
Още от Новини