Lufthansa удължи стачката

17-часова стачка на стюардите във Франкфурт и Дюселдорф

Стачкуващи служители на Deutsche Lufthansa AG пред летище Франкфурт на 6 ноември 2015. Photographer: Martin Leissl/Bloomberg Стачкуващи служители на Deutsche Lufthansa AG пред летище Франкфурт на 6 ноември 2015. Photographer: Martin Leissl/Bloomberg

Екипажите на Deutsche Lufthansa удължиха стачката си и в събота, внасяйки смущения в плановете на около 58 000 пътници, летящи от Франкфурт и Дюселдорф, съобщи Bloomberg.

След 9-часовите протести в двата града в петък, 6 ноември, стюардите започнаха 17-часова стачка на двете летища, което доведе до отмяната на 520 полета, съобщи по телефона говорителят на компанията Борис Огурски, цитиран от Bloomberg.

Стачниците отвърнаха призива на синдиката UFO,  който оспорва промените в пенсионните графици на екипажите, с които Lufthansa търси икономии.

Синдикатите обявиха стачката в последния момент и Lufthansa побърза да информира пътниците, каза Огурски. Компанията е изпратила 27000 SMS-а и мейли до клиентите си, каза той.

"Оперативно сме готови", каза базираният във Франкфурт говорител. Lufthansa прехвърля полети към партньорски авиокомпании, предлага билети за влак, отказва се от таксата за отказ от полет и предлага настаняване в хотел.

 

Преговорите между Lufthansa и UFO се провалиха на 3 ноември.

Служителите на авиокомпанията ще продължат да спират работа до 13 ноември, обяви синдикатът, но не се планира стачка за неделя.

Мюнхен няма да бъде засегнат от протестите през уикенда, защото местните пътници се връщат у дома след училищната ваканция в Южна Германия.

Стачката би могла да се превърне в най-дългия протест на кабинния състав на Lufthansa. Предишният голям протест на стюардите продължи три дни през 2012 и струваше  33 млн евро след отмяната на 1500 полета. Стачката на пилотите миналата година струваше на компанията 352 млн евро и 9700 отменени полета.

 

Преговорите между авиокомпанията и представителите на служителите, започнали през декември 2013 се водят по заплатите, защита от уволнение и пенсионната система, определени от колективния трудов договор.

Последни новини
Още от Новини