Standard Chartered е под натиск след понижение на рейтинга

Рейтинговата агенция Fitch понижава кредитната оценка от АА- на А+ заради ниска печалба и лоши тенденции в качеството на активите

Централата на банката в Лондон. снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Централата на банката в Лондон. снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Акциите на Standard Chartered Plc паднаха в Хонг Конг, след като Fitch Ratings понижи рейтинга на банката, оповавайки се на печалбите и ниското качество на активите.

Базираната в Лондон банка съобщи тази седмица за плановете си да вземе от инвеститорите 5.1 млрд. долара, да съкрати работни места и да ликвидира рисковани активи в цяла Азия.

Акциите на банката се сгромолясаха със 7% в петък в Хонг Конг. Към 11:30 местно време те вече бяха с 4.8% надолу, увеличавайки спада през тази година до 35%. Индексът Hang Seng падна с 0.9%.

Standard Chartered сега изостава с най-много в Bloomberg World Banks Index, откакто измерителят е започнал съществуването си през 2003.

Въпреки че мерките на изпълнителния директор Бил Уинтърс за преструктуриране и укрепване на капитала решават някои от проблемите на банката, прилагането им би било трудно заради високия кредитен риск и голямото текучество в управлението и при служителите, каза рейтинговата агенция в изявление. В четвъртък Fitch свали кредитния рейтинг с една степен от АА- до А+ с отрицателна перспектива.

Работни съкращения

Уинтърс, който пое управлението през юни, в четвъртък съобщи за предстоящи 15 000 съкращения на работни места, за да може фирмата да спести 2.9 млрд. долара до 2018. Банката също така ще спре да дава дивидент за второто полугодие. Освен това тя ще преструктурира или ликвидира активи на стойност 100 млрд. долара и ще намали най-рисковото финансиране в Азия след като необслужваните заеми се увеличиха. Кредиторът съобщи за неочаквана загуба от 139 млн. долара през третото тримесечие, съпоставима с печалба от 1.5 млрд долара само година по-рано.

Процентът на необслужвани заеми на банката остава над този на нейните конкуренти и изглежда, че е станал по-волатилен заради концентрирани експозиции на сектори и държави, каза Fitch. Standard Chartered остава уязвима на волатилност, породена от различни опериращи и регулаторни среди.”

Акциите на банката се понижиха с 6.3 процента в Лондон в четвъртък.

Рейтингът „може да бъде понижен, ако банката не успее да си укрепи приходите и да намали риска или ако спадът на качеството на заемите продължи, подкопавайки по този начин нейната капиталова мощ”, каза Fitch. „Свръхглоби или материални бизнес рестрикции от съдебни искове може също да доведат до понижение.”  

Последни новини
Още от Новини