Обама спря проекта за нефтопровода Keystone XL

Акциите на изпълнителя на проекта TransCanada поевтиняха

Барак Обама, президент на САЩ. Снимка: Андрю Харър/Bloomberg Барак Обама, президент на САЩ. Снимка: Андрю Харър/Bloomberg

Американският президент Барак Обама е решил да спре проекта за изграждането на нефтопровода Keystone XL между САЩ и Канада, по информация на източници, запознати със ситуацията, съобщава Bloomberg. 

Нефтопроводът, който трябваше да служи за пренос на канадски петрол към американските рафинерии на Мексиканския залив, будеше сериозни притеснения от екологична гледна точка, като до момента преговорите продължават 7 години. Демократите и екологични организации обявиха позиции против проекта, а републиканците го подкрепяха. 

Обама планира да обяви решението си в Белия дом сутринта местно време, казаха източниците, пожелали да запазят анонимност преди официалното изявление на президента. Малко след излизането на информацията Обама направи официално изявление по повод спирането на проекта, като каза, че той "няма да обслужва интересите на САЩ".*

Спирането на проекта е победа за природозащитниците, които смятаха, че петропроводът ще има негативно влияние върху климатичните промени и ще допринесе за глобалното затопляне. 

Акциите на енергийната компания, която трябваше да изпълни проекта – канадската TransCanada – поевтиняха с 4,6%, след като новината за евентуаното решение на Обама беше публикувана в WSJ. 

Обновена в 19:54.

Последни новини
Още от Новини