Неочакван спад на производството в Германия

Причината е забавянето в Китай

Хамбург. снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Хамбург. снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германското индустриално производство неочаквано се понижи през септември, като забавянето в Китай останалите развиващи се пазари остави своя отпечатък на най-голямата икономика в Европа, предаде Bloomberg.
Производството на сезонно изгладена база и по съпоставими цени, се понижи с 1.1% спрямо август, когато то спадна с 0.6%, показват данни на икономическото министерство в Берлин от петък, 6 ноември.
Средната оценка на икономистите, анкетирани от Bloomberg, беше 0.5%.
Германия се бори със забавянето в Китай и други развиващи се пазари, които са ключови дестинации за нейния износ. Фабричните поръчки от страни извън еврозоната се понижиха с 8.6% през третото тримесечие. Така фокусът се премества към засилването на вътрешно потребление, подхранвано от подтиснатото инвестиционно търсене и потреблението.
Германската индустрия усеща леки насрещни ветрове от световната икономика, особено благодарение на забавянето в някои големи развиващи се пазари, заяви министерството. Бизнес доверието в индустрията остава добро и предполага, че тази слабост е временна, допълва анализът.
Индустриалното производство се понижи с 0.3% през третото тримесечие спрямо предишното. През септември фабричното производство се понижи с 1.4% спрямо предишния месец.
Икономическото министерство заяви в четвъртък, че фабричните поръчки неочаквано се понижават с 1.7% през септември, което се случва за трети пореден път. Бизнес доверието, измерено от  Ifo institute през октомври се понижи за първи път от четири месеца.

Тази и други теми, свързани с валутния пазар, можете да обсъдите с български и международни експерти в рамките на Четвъртата конференция за инвестиции и валутна търговия Investor Finance Forum, която ще се проведе на 27 ноември.

Последни новини
Още от Новини