Красен Станчев: Плащаме два пъти за охрана

Икономистът Красен Станчев в "Бизнес старт", 6.11.2015

Красен Станчев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Красен Станчев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Икономистът Красен Станчев коментира бюджета на МВР и основателността на исканията на полицаите за запазване на социалните им придобивки.
Той припомни, че от 2003 г. насам фондовете на НОИ не достигат. Това е най-големият дефицит в страната, който се финансира от всеки бюджет. Тези нива са около 58-60%.

Тогава, когато разходите на НОИ поради разширяващи се привилегии, включително инвалидни пенсии, парите все повече не стигат и следователно трябва да има някакво намаляване на привилегиите.
В тези области трудно се намират хора и те трябва да имат някакви облаги. Така е откакто свят светува. Този проблем е добре известен, но през последните години упорито се говори, че трябва да има съкращаване на тези привилегии.
Част от хората, които могат да си намерят работа, напускат и вземат тези 20 заплати (обезщетенията при пенсиониране - б.р.). Това са средно 3000-4000 души на година, които биват запълвани с други хора.
И тук е третият проблем. Органите на МВР имат прекалено много функции, които могат да бъдат изпълнявани или от външна организация или с нови технологии - като регистрации на автомобили.

С изключение на едно увеличение на бюджета на МВР през 2010 г., когато бяха дадени 150 млн. лева за подслушване, нямаме финансиране на дейности, които са свързани с нови технологии. Някъде около 98% от бюджетите отиват за текущи разходи, най-вече заплати, посочи Станчев.
Но ние плащаме два пъти - един път чрез данъците и втори път, на охранителни фирми. Охранителният бизнес е най-големият работодател в страната, подчерта икономистът.

Чуйте още

 

Последни новини
Още от Новини