Какъв е последният шанс на VW?

Да бият Tesla!

VW Beetle. Adam Berry/Bloomberg News VW Beetle. Adam Berry/Bloomberg News

Най-напред научихме, че Volkswagen е продал 11 млн. автомобили, конструирани специално да прикрият опасните емисии от азотен окис. Сега ни казват, че още 800 000 автомобила отчитат неправилно въглеродния двуокис. Вредните емисии са тема, която събира повече от 80 световни лидери в Париж този месец.
Трудно е да си преставим по-злепоставящ скандал. Това е компания, която си е изградила репутация върху ефикасност, дизайн и топли чувства (припомнете за вазите за цветя, вградени в „буболечките” на VW и рекламите на добри приятели, които шофират, омагьосани от „Pink Moon” на Ник Дрейк). Измама, замърсяване и рак на белите дробове: Тези неща не предизват топли чувства.

Откакто скандалът избухна, VW загуби почти половината си пазарен дял и цените на колите му падат. За да избегне загубата на цяло поколение ентуасиасти, има три неща, които компанията трябва да свърши, ако иска да излезе от калта, препоръчва Том Рандъл от Bloomberg: 
1. Да си признае. Ако има още проблеми, компанията трябва да ги намери и да съобщи за тях веднага. Дълъг и бавен теч е по-лош от голямо признание.
2.  Да отстрани проблемите. Хората купуваха VW, защото си мислеха, че са готини, икономични и щадящи природата автомобили. Да настроят колите, за да бъдат точно такива или да им върнат парите.
3. Да победи Tesla.

Докато инженерите на VW писаха софтуерни кодове, за да преметнат света, мислейки си, че дизелът може да бъде чисто гориво, Тесла строяха захранваната от батерия кола на бъдещето. Забравете измами в емисиите – електроавтомобилите дори нямат ауспуси. Тесла има мултимилиардна преднина, но това е Volkswagen – най-големият производител на автомобили в света. VW ще ги смаже.
Преди няколко седмици VW излезе с изявление, че възнамерява да направи ефикасността по-голям приоритет в началото на скандала, фокусирайки се върху електрически коли и хибриди. Но са основно повърхностни неща: нова модулярна платформа, за да създаде версии с електрическа трансмисия на популярните модели, както и високо-ефективен Phaeton, насочен към по-богатите привърженици на Tesla.
Но това е все още само игра на догонване, което прави почти всеки друг производител на автомобили (плюс Google и Apple). Не е достатъчно.

До този момент нито един от най-големите автопроизводители не е вкарал всичко в електрическите коли.
BMW олучи доста благоприятни сравнения с Tesla през изминалата година, но нека бъдем реалисти: Хибридът BMW i8 е инженерен шедьовър, но щепселът е практически безполезен, давайки електрически пробег от около 20 мили (36 километра) преди традиционното гориво да влезе в работа. Въпреки че i3 е по-евтин от сегашните модели на Tesla той има пробег от само 80 мили (130 километра) на зареждане – по-малко от Nissan Leaf.

Просто няма нито един електрически автомобил на пазара днес, който да може да се сравнява с върховите модели на Tesla: 

Пробег: почти 300 мили
Ускорение: от 0 до 100 км/ч за 2.8 секунди
Специфични черти: „авто пилот” (лидер в бранша), който постоянно се подобрява
Дата на пускане на по-достъпния (30 хил. долара) Модел 3: 2017

VW ще бъде убиецът на Tesla (или поне изключително сериозен противник), ако пожелае.
Има две огромни предимства: пари и мащаб. Tesla похарчи тази година 1.7 млрд долара, за да си изгради бизнеса и Уолстрийт я мрази. Нито едно обаждане за печалбата не минава без анализаторите да беснеят за това колко пари гори тази фирма. Но по стандартите на VW това е малка сума. Концернът похарчи осем пъти повече за проучвания и развитие само през миналата година и има 30 млрд. долара кеш.

Най-големият проблем за Tesla е мащабирането на операциите. Новият й Модел X има списък с чакащи чак до втората половина на 2016, а бизнесът й за зараждащата се батерия е резервиран до 2017. Изпълнителният директор Елън Мъск се надява, че с пристигането на по-достъпния Модел 3, който ще бъде представен през март и ще се пусне в продажба през 2017, компанията ще може да увеличи продажбите си от 50 000 през 2015 до 500 000 през 2020. Много анализатори не мислят, че това е възможно. VW обаче в момента продава по 10 млн. коли годишно. Мащабът не е проблем.

VW бе укротен до пазарна стойност от 58 млрд. долара или 7.5 пъти прогнозираната печалба за 2015. Претендентът Tesla има пазарна капитализация от 30 млрд. долара без да носи печалба. Но тя получава много доверие от инвеститорите, защото залага всичко на карта, за да накара бъдещето на колите да дойде по-рано.

Нито един голям автопроизводител не е правил или прави същото, въпреки че индустрията е критикувана заради твърде малкото предстоящи електроавтомобили в следващите три години. Ако VW иска, все още поже да бъде първият производител с електроавтомобил с 480-километров пробег за по-малко от 30 хил. долара. Единственият начин да се реваншираш за миналото е да се посветиш на бъдещето.

Превод: Славчо Маринов

Последни новини
Още от Новини