Белов: Подготвяме фонд за напреднали

Любен Белов, управляващ партньор в Launchub, в предаването "В развитие" с Делян Петришки, 5.11.2015

Любен Белов. снимка: Bloomberg TV Любен Белов. снимка: Bloomberg TV

Любен Белов, управляващ партньор в Launchub, коментира развитието на ИТ, един от бързо развиващите се сектори, в който 40 000 души създават 2.5% от БВП.
Около тези 40 000 души има много съпътстващи индустрии, отбеляза той..
Ако през 2012 г. имаше 10-15 стартъпа в най-добрия случай, които трудно успяваха да намерят финансиране, до момента двата фонда по програма "Джереми" - Launchub и Eleven, са финансирали над 200 компании с близо над 1000 души основатели. Хубавата новина е, че благодарение на този ресурс в размер на около 21 млн. евро успяхме да привлечем и допълнителен ресурс от над 25 млн. евро. Така че в българската екосистема за последните три години има над 40 млн. евро в обращение, обясни той.

Той бе категоричен, че България е най-добре развита по всички показатели в региона. Освен това, сравнявайки я със страните от Вишеградската четворка, смятам, че България изпъква. В последните статистики за конкурентоспособност и условия за правене на бизнес, най-високото място на България в целия свят - 42-ро, е точно в областта на предприемачество и иновации.

Той коментира и ситуацията след спирането на финансирането на Launchub през 2015.

Стандартно в индустрията на рисковия капитал фондовете имат определен живот - той е 10 години. Обикновено три години е времето, през което фондът трябва да инвестира своите средства и останалите седем години да търси изход от инвестицията. 
Нашият инвестиционен период е до края на 2015, но това не променя факта, че има нужда от подобни фондове.
От нашето портфолио има три или четири компании, чиито приходи растат и вече са отворили офиси извън страната. 
Най-вероятно през следващите 10 години преобладаващата част от сделките ще бъдат във високите технологии. Силно се надявам и като обем да бъдат значителни, каза той като посочи примера с "Телерик".

Активно работим за създаването на нов фонд, в който ще инвестираме в компании в по-напреднала фаза на своето развитие. По нашата стратегия има една дупка между т. нар. сийд инвестиции (съвсем в началото) и т. нар. серия А инвестиции. Така че се надявам да покрием тази дупка, което означава инвестиции между между 300 и 700 хиляди, а защо не 1-1.5 милиона в единична компания.

Последни новини
Още от Новини