България е с най-високи лихви по ипотечни кредити в ЕС

Данни на ЕРА сочат оживление на пазара на имоти

Жилищно строителство. снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Жилищно строителство. снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

България е с най-високи лихви по ипотечните кредити в Европа - 7,3 на сто при заемите със срок 20-25 години. Това показват данни на консултантската компания ЕРА, представени на пресконференция днес от президентa на „ЕРА Европа“ Франсоа Ганьон и цитирани от Investor.bg.
В Турция и Германия лихвените равнища са над 7 пъти по-ниски – 1,1% и за двете страни. В Швейцария и Швеция лихвите достигат 1,8%, в Австрия – 2%, във Франция – 2,3%, в Чехия – 2,4%, в Белгия – 2,5%, а в Холандия – 3%.
В САЩ лихвата по традиционната за страната 30-годишна ипотека се задържа стабилна на ниво от 3,75%, отчита още компанията.
Все пак лихвите в България се понижават.Според Теодора Димитрова, изпълнителен директор на „ЕРА България“, банките стават все по-гъвкави, а кредитната им политика е доста благоприятна. 
Друга спънка пред пазара на имоти е все още високата безработица. Сред страните, в които компанията оперира, България е на четвърто място по най-висока безработица с ниво от 9,4% към септември 2015 г. Преди нас са Португалия с 12,2%, Кипър – 15,1%, Турция – 10,1% и Франция – 10,7%. 
Оживление на пазара в София
Въпреки спънките пазарът на имоти в столицата постига сериозно оживление през тази година, коментира Теодора Димитрова.
Компанията отчита над три пъти по-голям ръст на сделките в София през първите девет месеца на годината в сравнение с общия ръст на сделките, отчетен от Агенцията по вписванията – съответно 64% и 20%. Запитванията към агенцията са се увеличили със 78% за периода, а общият оборот – с 37%.
Същевременно продажбите във Варна и Бургас на компанията остават сравнително стабилни, с минимални ръстове на броя на сделките. Забавянето на двата водещи пазара на Черноморието е заради намаления обем продажби във ваканционния сегмент, отбеляза Димитрова.
Клиентите продължават да предпочитат двустайните жилища – 45 на сто от сделките, осъществени от компанията през деветмесечието, са за такива апартаменти, като спрямо същия период на 2014 г. ръстът на сделките с двустайни жилища достига 14 на сто, показват данните на консултантите.
Все още втори по предпочитание са тристайните жилища, като търсенето на апартаменти с две спални се ускорява, каза още Димитрова. Делът им от всички сделки на компанията достига 22%, като отбелязва ръст от 10 на сто на годишна база. Останалата една трета от сделките е всякакви други жилища – едностайни и многостайни.
Именно заради продължаващото засилено търсене на двустайни апартаменти този тип имоти отчитат и най-силно поскъпване през деветмесечието – с 9 на сто до 43 300 евро средно за трите града, в които компанията присъства – София, Варна и Бургас. При тристайните ръстът на цената е 2% до 61 100 евро, отчита компанията.
В София компанията регистрира най-силен ръст на цените на двустайните апартаменти – 19 на сто до 48 700 евро. При тристайните увеличението е от 3% до средните 63 900, а като цяло цените се увеличават с 14 на сто до средните 54 700 евро.
Във Варна ръстовете са по-скромни – 9 на сто за двустайните и 3 на сто за тристайните жилища, а общият ръст на цените достига 14 на сто.
В Бургас обаче се наблюдава спад основно заради отлива във ваканционния сегмент. Средната цена на жилище там се понижава с 8 на сто за деветмесечието на годишна база до 44 200 евро. При двустайните спадът е 2%, а при тристайните жилища – 4%.

Последни новини
Още от Новини