САЩ с голям ръст на новите работни места

Очакванията са надхвърлени солидно. Безработицата падна до 5%

Американската икономика създаде 271 000 нови работни места. снимка: Bloomberg Американската икономика създаде 271 000 нови работни места. снимка: Bloomberg

Данните за нивото на безработицата от Бюрото по труда в САЩ, обявени в петък, 6 ноември, надхвърлиха сериозно прогнозите. Управителите на Федералната банка следят внимателно, дали има напредък в пазара на труда, което ще се отрази на решението им за евентуално повишаване на лихвените нива през декември.

Финализираните данни за октомври, обявени в 15:30 ч., сочат, че американската икономика добави 271 000 нови работни места. Безработицата отбеляза историческо понижение до 5%.

Анализаторите очакваха положителни данни от доклада за новозаетите работни места в неселскостопанския сектор, заедно с добри новини за нивото на безработицата. Икономистите, анкетирани от Bloomberg прогнозираха, че икономиката на САЩ ще добави 182 000 нови работни места за изминалия месец, в сравнение с 142 000 през септември, като очакваха процентът на безработица да спадне до 5 на сто.

Председателят на Федералната банка на САЩ Джанет Йелън заяви, че до „Този момент вижда американската икономика да се представя добре", на отворена дискусия пред Комитета по финансови услуги във Вашингтон в сряда, 4 ноември. Йелън подкрепи предишното си изявление си от 28 октомври, че икономиката на страната се подготвя за увеличение на лихвения процент през декември и отново не пропусна да подчертае, че преди да затегне монетарната си политика управителите на централната банка, трябва да видят признаци на устойчив прогрес на пазара на труда и инфлацията да започне да приближава целевото ниво от 2%.

Доларът се изстреля с над 150 пипса в рамките на минути, след публикуването на данните, като в 15:40 ч. българско време се търгуваше на ниво от 1.0750 долара за евро, което е най-силното представяне на валутата от май насам.

Щатската валута достигна 12-седмичен връх след изявлението на Йелън миналата сряда, 28 октомври, като се срина с повече от 150 пипса в рамките на един час. Затова допринесе и скокът на доходността по облигациите, както и икономическите данни отвъд океана.

Други данни

Търговският дефицит на САЩ се свива с 15% през септември, до 40.8 млрд. долара, спрямо прогнозите на анализаторите за по-умерен спад от 48 млрд. долара.

Износът се увеличава с 1.6% до 187.9 млрд., след като през изминалият месец достигна тригодишен минимум. В същото време, вносът се понижава с 1.8%, поради по-ниските разходи за петрол и произведените в чужбина потребителски стоки.

Индексът PMI в сферата на производството за октомври на Markit Economics бе ревизиран в посока надолу от 54.2 на 54.1 пункта, но показателят остава доста над септемврийското си ниво от 53.7 пункта.

Джанет Йелън, заместник председателят Стенли Фишер и президентът на ФЕД в Ню-Йорк, Уилям Дъдли не се ръководят от икономическите данни, а по-скоро са пазарно зависими, заяви в интервю за Bloomberg TV, Уилям Лий, главен икономист на Citigroup North America.

 

Последни новини
Още от Новини