Стоян Сталев: Бежанската криза няма да се реши с бюрокрация

Дипломатът и бивш министър на външните работи на България Стоян Сталев в "Светът е бизнес", 4.11.2015

Стоян Сталев. снимка: Bloomberg TV Стоян Сталев. снимка: Bloomberg TV

ЕС се нуждае от по-голяма интеграция, а ООН преживява лидерска криза, заяви Стоян Сталев в предаването на Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria

Румъния и влиянието на оставката на правителството
Надали ни влияе и едва ли ще дестабилизира Румъния. Тя има един силен президент. Освен това президентът в Румъния има много силни правомощия. Интересното развитие там е срещата на президентите на източноевропейските страни с тяхното послание за по-голяма активност на НАТО в региона. Не мисля, че има връзка между двете. Румъния е един силен партньор на НАТО.

Охраната на българско небе от турски самолети

Между съседи винаги има чувства на съперничество, национално достойнство, но все пак сме съюзници в НАТО. Разбира се, тук трябва да се подходи по един по-обмислен начин как да се извършва това сътрудничество.
Очевидно е задължително България да има собствени самолети. Все пак България има и традиции и постигнато ниво в това отношение.

Турция след изборите

Тези избори макар и да донесоха един сериозен обрат в полза на управляващата партия (Партията на справедливостта и развитието, която получи 49.4% - б.р.), те все пак затвърдиха и партиите, които влизат в парламента. Интересният момент е, че намаля тежестта на Партията на националистическото действие за сметка на едно леко увеличение на Републиканската партия (партията, основана от Ататюрк, взе 25.3% - б.р.)  и сериозно увеличение на преднината на управляващите. За първи път в турската история кюрдската партия влиза в парламента два последователни пъти - след изборите през юни и сега. Това ще е новото и важното - до каква степен тази партия ще покаже отговорно поведение, ще се откъсне от историята на ПКК и ще прояви разум. Тя трябва да проведе една сериозна политика на отказ от тероризъм в тези смесени региони.

Приток на бежанци от Турция
Не мога да кажа дали мнозинството от бежанците идват от Турция. Вероятно, тъй като турският бряг е огромен и той по-близо до Европа и до Гърция. Но да не забравяме, че в Ливан има огромна маса сирийски бежанци - над 3 млн., дори някои източници ги дават повече. Една трета от населението на Ливан са бежанци, което е огромно натоварване. Със сигурност има потоци и оттам.
Европа много късно забеляза този проблем. Трябваше много по-рано да се предвиди, че разпадът на държавите в Близкия изток - Ирак, Сирия, Либия, ще доведе до такива последици. Когато няма държава, се създават кланови военни структури, включително на сектантска религиозна основа. Има военизирани конфликти между сунити и шиити. Естествено, че ще стигне и до този момент. Над 8 млн. са само  сирийските имигранти в съседни държави - Йордания, Ливан и Турция. 
Сериозно трябва да се преобмисли начинът на приемане и общуване с тези огромни маси.

Решението на бежанския проблем

Основното решение трябва да бъде на източника на проблема. ООН демонстрира лидерска слабост, защото ООН се занимава с хуманитарната помощ. Четох, че тази помощ е недостатъчна, финансите са изчерпани. Не е важно да се овладее само хуманитарната криза. Трябва да се овладее липсата на държавност. Не може Близкият изток да опустее и да няма решение.
Все пак ООН отговаря за международния правов ред и само в ООН може да се вземат решения, които са задължителни за всички. Сега се движат в много хлъзгава плоскост, като отделни държави викат други държава да им помагат и това създава една много нестабилна международна правна основа.

Руските действия в Сирия

Понеже липсва сериозен международен ангажимент на Съвета за сигурност, отделните държави с право на вето се стремят да търсят собствено решение и да прокарват собствена политика. Това няма да реши проблема. Тук става въпрос за сериозен ангажимент и държавите, съседни на конфликта. В тази ситуация може да се злоупотреби от съседни държави, но в същото време води до тази ужасяваща човешка катастрофа.

ЕС и световният ред

Тази криза е в състояние да извади на бял свят някои недостатъци на ЕС, на които досега не е обръщано внимание: Липсата на бързи решения в ЕС, липсата на възможност за военни решения, липсата на възможност за реална оценка за опасностите, които заобикалят ЕС.
Според мен е много важно да се върви към по-голяма интеграция в областта на външно политическите решения и военната подготовка на ЕС. Той трябва има готовност за военни ангажименти, защото иначе ООН не може да бъде достатъчно подкрепено. 

Уклонът въпросите да се решават с бюрокрация не е добър, трябва да има политически решения, заключи той.

 

Последни новини
Още от Новини