Сривът на акциите на Valeant продължава

Акциите на фармацевтичната компания са поевтинели със 70% от август 2015 г.

Централата на Valeant. Снимка: Майкъл Найджъл/Bloomberg Централата на Valeant. Снимка: Майкъл Найджъл/Bloomberg

Акциите на канадската фармацевтична компания Valeant продължават да поевтиняват, съобщава Bloomberg. Ценните книжа на компанията, фокусирана в сферите на неврологията, дерматологията и инфекциозните заболявания, са поевтинели до под 80 долара, достигайки 78,5 долара в 10:12 часа местно време (17:14 часа българско време) на борсата в Ню Йорк. Ако поевтиняването се запази в тези граници до края на търговската сесия, това ще бъде шестият ден за последните 6 седмици, в който акциите на компанията поевтиняват с поне 10%. В резултат на поевтиняването на акциите пазарната капитализация на компанията падна до 26 милиарда долара спрямо над 80 милиарда долара през август. 

Проблемите пред Valeant са свързани с натиска, на който компанията е подложена заради начина, по който определя цените на лекарствата си и връзката ѝ с имейл аптеката Philidor Rx Services, прекратена на 30 октомври 2015 г. Членове на Конгреса казаха на 4 октомври 2015 г., че искат да разследват практиките, които Valeant използва при ценообразуването на лекраствата си. 

Bloomberg разкрива още, че компанията е използвала счетоводни практики, отклоняващи се от Общоприетите счетоводни принципи (GAAP). Те са ѝ позволили чрез сливания и придобивания да раздуе приходите си и да набира евтин капитал от пазарите на облигации. 

В интервю, публикувано късно на 4 октомври 2015 г., инвеститорът Бил Акман, който е един от основните акционери във Valeant, разказа пред WSJ как е поискал отговори от мениджмънта на фармацевтичната компания. Освен това Акман е казал на генералния директор на компанията, че може да се наложи нейният главен изпълнителен директор Майк Пиърсън да напусне поста си. 

 

Последни новини
Още от Новини