Марк Карни: Благоразумно е вдигане на лихвите през 2016

Управителят на централната банка на Великобритания в ексклузивно интервю за Bloomberg

Марк Карни. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Марк Карни. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Управителят на Bank of England Марк Карни заяви в интервю с главния редактор на Bloomberg News Джон Микълтуейт, че британците трябва да са готови за увеличение на лихвените проценти през 2016 и това е благоразумното поведение, като се има предвид напредъка на икономиката. "В някакъв момент, процентите ще се променят, но това не е днес, за съжаление."

Коментарът на Карни идва след като нараснаха съмненията в точното време на увеличаване на лихвените проценти. Форуърдните сделки показаха, че вече има очаквания увеличението на лихвите да се състои през първото тримесечие на 2017.
Управителят на централната банка даде ексклузивно интервю за Блумбърг след като Комитетът по парична политика запази лихвените проценти от 0.5%.
Възстановяването на британската икономика догонва това в САЩ, каза той.

Способността на централните банки да стимулират икономиката са поставени на изпитание. 

Той обаче подчерта, че силата на британската икономика трябва да се претегли със слабостта на световната икономика. Според Карни ребалансирането на китайската икономика е позитивен сигнал, макар че може да не протича гладко.

Говорейки за предстоящия референдум за членството на Великобритания в ЕС, той заяви, че Лондон трябва да запази своята привлекателност като място за чуждестранни инвестиции.

Марк Карни заяви  на пресконференцията по-рано, че Bank of England остава предпазлива относно паричната си политика за увеличаване на лихвените проценти от рекордно ниските нива от 0.5%, поради опасения в перспективите пред световната икономика и занижените прогнози за инфлацията, която е далеч под целевото ниво от 2%

Гуверньорът на BOE, каза, че „Окончателното решение ще бъде взето, когато има основателни "икономически обстоятелства".

Управителите на Комитета по парична политика намалиха прогнозата за брутния вътрешен продукт и завишиха прогнозата си за БВП за 2017 до 2.7%.

Последни новини
Още от Новини