Клаудия Торкар: Оперативният лизинг в България има голям потенциал

Клаудия Торкар, изпълнителен директор на АЛД Аутомотив България в Investbook, 4.11.2015

Клаудия Торкар. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Клаудия Торкар. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарът на оперативен лизинг е 10 пъти по-малък от този на финансовия лизинг. Така че искам да чуя като начало как оценявате потенциала на оперативния лизинг?
- Права сте, пазарът на оперативен лизинг е много по-малък. От 2013 г., откогато бе променена ситуацията заради новото законодателство на ДДС, започнаха да растат показателите на оперативния лизинг и очакваме разрастване на базата на няколко фактора. На първо място, нашата фирма е първият такъв доставчик, който има пълния набор от услуги за България. Сигурна съм, че в бъдеще ще започнем да работим повече с оперативен лизинг. Ако транспортната дейност не е основна за фирмата, могат да се насочат към основната си дейност и да се възползват от оперативния лизинг. Забелязваме много от международните фирми да идват при нас и да започват да променят собствеността.

Притеснява ли ви това, че няма официална статистика?
- В статистиката винаги става въпрос за тълкуване. Добра база е, когато се оценява потенциалът за растеж. Вече над година активно присъстваме на българския пазар и предлагаме продукт, който е уникален на пазара. Международните компании, които са тук, очакват такова обслужване, на каквото са свикнали на други пазари.  Имаме и много български клиенти.

Имате ли планове да разширите екипа си и да инвестирате повече?
- Вече цяла година растем. Понастоящем имаме намерение да станем 23-ма със сериозни планове за растеж и мога с удоволствие да кажа, че сме постигнали плановете си. Даже надминахме първоначалните очаквания.
Очакваме тази година да имаме около 2200 автомобила в обхвата на услугата, а следващите години - 2500 - 3000 автомобила.

 

Последни новини
Още от Новини