Как богатите дават пари

Джоъл Уебър, списание Bloomberg Markets

Току-що отсечени четвъртдоларови монети в Монетния двор в Денвър, Колорадо на 28 октомври 2015. Photographer: Luke Sharrett/Bloomberg Току-що отсечени четвъртдоларови монети в Монетния двор в Денвър, Колорадо на 28 октомври 2015. Photographer: Luke Sharrett/Bloomberg

Джо, двамата с теб работихме върху тази статия, но никога не говорихме затова защо избрахме Хауърд Бъфет за човека на корицата и защо сглоби този брой?

Когато се захванахме, искахме да направим брой за богатството. Помислихме си, че един от основните мотиви не трябва да е как да натрупаш богатство, а това, след като имаш вече богатството – какво правиш с него сега, как го управляваш, кой го управлява вместо теб, как ангажираш децата си и как го раздаваш? И ето един страхотен пример за човек, който буквално е посветил живота си на това да раздава част от богатството на баща си. Така и се получи да разговаряме с него за това.

 

Точно така, не мисля че хората знаят добре, но той и децата му получават равни суми пари, за да  правят добро по света…

… и им е казано да правят добро…

 

А след това, биват възнаградени с още пари, защото те наистина правят добрини. Делът на Хауърд е около 4,7млрд. долара. Роб, не знам дали много хора знаят за това. Дай ни повече информация за това как Хауърд – а той нарича това инвестиции, а не благотворителност, но има много милиардери, които просто раздават парите си и оставят други организации да се погрижат за това, нали?

Има и такива, които не дават нищо.  Нека да поставим всичко в контекст. 400-те най-богати хора в света контролират около 4,1 трлн. долара. Това е повече от БВП на всички страни по света с изключение на САЩ и Китай. Така че говорим за гигантско богатство. Влагат се много стратегии и много мислене за това как човек да поддържа това богатство, как да го предаде нататък и какво може да направи с него? Гейтс и Бъфет зададоха златния стандарт  за съвременния филантроп. Гейтс вече раздаде 28 млрд. от богатството си на фондацията, а Бъфет заделя 5% от Berkshire Hathaway всяка година, а те управляват и благотворителните си организации като бизнес. Те всъщност представляват функциониращи благотворителни бизнеси. Но виждате всякакъв вид трагедии от всякакви милиардери и това има културна специфика…

 

И както каза – има някои, които не дават нищо… те просто не даряват.

А някои използват данъчните структури, които са валидни и законни, за да скрият парите си от данъци, но не даряват толкова, колкото Гейтс или Бъфет.

 

Джоел, ти спомена за децата и за наследяването. Това е една от причините Хауърд да е интересен, а той е направил нещо…

А той е по средата. Неговият баща му дава нещо, а той има собствен син. Как точно учи сина си за това?

 

Когато разговаряхме за това с Хауърд, а именно – как запазва тази традиция, и бих искала да чуете какво каза той за това.

Тогава-когато зададеш различно очакване за децата си… когато те виждат, че всеки път, когато пътувам, това става с частен самолет. Всеки път като кацна някъде ме чака лимузина… Така задаваш различно очакване и, ако ваканцията означава да спестим малко пари и да отидем до Флорида за седмица или отидем до местното голф-игрище и поиграем голф, а не например – да отида на яхтата си. Отново – така задаваш различни очаквания. И аз не критикувам хората, които имат яхта, но ако искате децата ви да пораснат по определен начин, тогава вие – като родител трябва да задавате стандарта.

 

А той се чувства много по-комфортно във фермата си. Другите казваха ли, че тази тема е интересна за другите хора, които оглеждахте за списанието?

Да. Как да даваш и да предаваш е огромна тема. Тя определено има данъчни последици, за които всеки има нужда от помощ. Хората наемат регистрирани инвестиционни съветници или семейни офиси, когато имат такива ресурси, за да направят това. Така че това определено намери отражение.

 

Темата наистина е голяма. Роб, обещанието за дарения, когато Уорън Бъфет и Бил Гейтс отидоха при приятелите си милиардери и казаха „Правилното нещо е да дарите почти всичките си богатства” – това, обаче бе посрещнато и от известна критика, нали?

Така е и Хауърд споменава това директно в репортажа ти. И те ясно заявяват – това е морално обещание. Ние обещаваме да върнем обратно част от огромното богатство, което сме създали. Но те не са юридически обвързани…

 

Да, няма договор…

Не можеш да бъдеш съден за това, че не си го направил. Според някои хора, те го правят само за рекламата. Много хора раздават доста пари. Но това задава стандарт, който казва: „Натрупали сме това богатство. Трябва да го раздадем.” Дали човек би направил това или не си зависи от него.

И това, което харесвам в Хауърд е, че той избира нещо, в което може да окаже сериозно влияние. Той си е избрал селското стопанство и той може да помогне по толкова много начини, особено в Африка, а той пътува и до някои от най-разкъсаните от войни страни, като така казва – селското стопанство може да осигури стабилност, която по принцип липсва на тези страни. И като учи хората как да бъдат фермери и като ги подкрепя за това – от това се повлияват хиляди други неща.

Да, той говори за това как трябва да бъде дългосрочно там и не трябва да се захванеш с това и да гледаш на всичко като на проект, и след това да си тръгнеш след няколко години. Роб, знаем, че Бил Гейтс направи някои удивителни неща, мисля че успя да изкорени маларията в определени части на света, но кои са най-ефективните дарители?

 

Последни новини
Още от Новини