Бизнес организации се обявиха срещу протеста на полицаите

В декларация четири работодателски организации в България се опасяват от спиране на реформите

Протест на полицаи, пред Софийския университет, 2/11/2015, снимка: Ирина Георгиева/Bloomberg TV Bulgaria Протест на полицаи, пред Софийския университет, 2/11/2015, снимка: Ирина Георгиева/Bloomberg TV Bulgaria

Национално представителните работодателски организации в България изразиха безпокойство от полицейските протести по повод на орязаните социални придобивки в закона за бюджета. Не само  начинът на провеждане на протеста, но и исканията са неприемливи, се казва в декларация на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.


" На практика, това са искания за спиране на всякакви реформи в сектор „Сигурност“ , заявява бизнесът. 
"Напълно неприемливо е липсата на материално-техническа обезпеченост за дейността на органите на реда да се посочва като аргумент за възпрепятстване на реформата в пенсионното осигуряване. Убедени сме, че превръщането на осигурените по чл.69-70 от КСО в особен вид каста е вредно и за осигурителната система, и за обществото като цяло. Както сме убедени, че заетите в системата на МВР трябва да разполагат с необходимото оборудване, технически и материални средства, за да изпълняват качествено задълженията си."


Солидарният характер на осигурителната система предполага и солидарно участие в нея на всички представители на обществото," заявява още бизнесът, като се обявява в подкрепа на увеличението на възрастта за пенсиониране на заетите в МВР.
България е в челото на световната класация по брой полицаи на 100 000 души население, редом със страни като Русия и Алжир, където има несравнимо по-високи нива на терористични заплахи и проблеми с вътрешния ред.
Никои други трудещи се в България нямат подобни привилегии при пенсиониране, нито подобни „социални пакети“ и подобни надбавки за прослужено време, се казва в декларацията.

Протестът на полицаите избухна след като в окончателния вариант на проектобюджета неочаквано се появи текст, съкращаващ двойно обезщетенията за пенсиониране, както и други привилегии на служителите в сектор "Сигурност". След среща при премиера на 4 ноември, бе решено, ограничението на обезщетенията да се отнася само до новоназначените полицаи. Добавките за прослужено време, които в някои случаи са до 40% от възнаграждението, ще се включат в основната заплата (това на практика означава, че тя няма да бъде намалена, но няма и да продължи да нараства).

България е на второ място в ЕС (след Словакия) по дял на разходите за вътрешен ред и сигурност в БВП - 2.7% през 2013, откогато са последните данни.
Разходите за вътрешен ред на България са 7% от общия бюджет, при средно 3.7% за ЕС. Отново само Словакия има повече разходи по това перо (8%).

Последни новини
Още от Новини