Bank of England остава предпазлива относно паричната си политика

Комитетът по парична политика намали прогнозата за БВП на Великобритания

London Bridge London Bridge

Bank of England остава предпазлива относно паричната си политика за увеличаване на лихвените проценти от рекордно ниски нива, поради опасения в перспективите пред световната икономика. Основният фактор, който въздържа управителите на банката, е ниското ниво на инфлацията, което е далеч под целевото ниво от 2%.

Централната банка занижи прогнозите си за икономически растеж и инфлацията за тази и следващата година, въз основа на международната обстановка.

Управителите на Комитета по парична политика намалиха прогнозата за брутния вътршен продукт (БВП) на Великобритания до 2.7% за 2015 г. и до 2.5% за 2016 г. прогнозите за БВП, като завишиха прогнозата си за БВП за 2017 до 2.7%.

Растежът на потребителските цени ще остане под 1 на сто до втората половина на 2016 г., което е далеч под целта на централната банка. Банкерите заявиха, също така, че има риск за влошаване на тази перспектива, ако силният паунд продължи да упражнява натиск.

Комитетът по паричната политика (MPC) задържа лихвените нива на 0.5%, като само един от членовете гласува „за“ увеличение. По-голямата част от управителите изтъкнаха, че ценовият натиск "не е достатъчно силен, за да оправдае" затягане.

"Перспективите пред инфлацията оказват влияние върху устойчиви фактори, като силният паунд и експортните цени, което може да доведе до разширяване на битовите разходи."

Някои икономисти прогнозираха, че втори член на комитета ще се присъедини към Иън Макафърти, който заяви още през септември, че ще гласува „за“ покачване на лихвения процент, като изтъкна, че инфлационните рискове надхвърлят своята краткосрочна и средносрочна цел.

Доклада за инфлацията за третото тримесечие показва, че BOE продължава много бавно да се приближава към първото увеличение на лихвите от 2007 г.

Политиците очакват да се запази размерът на програмата за изкупуване на активи на сегашното ниво от 375 милиарда паунда, докато инфлацията не достигне необходимото ниво, което да е предпоставка за вдигането на лихвените нива, заяви централната банка. Окончателното решение ще бъде взето, когато има основателни "икономически обстоятелства".

 

Последни новини
Още от Новини