Акциите на Qualcomm надолу заради слаби прогнози

Qualcomm не очаква подобрение в резултатите

Qualcomm - лого. Снимка: Пау Барена/Bloomberg Qualcomm - лого. Снимка: Пау Барена/Bloomberg

Акциите на американския технологичен концерн Qualcomm поевтиняха сериозно заради слабите прогнози на компанията за първото тримсечие на фискалната година, които не отговориха на очакванията на някои анализатори, съобщава Bloomberg. Слабите прогнози подчертават трудностите на производителя на чипове за смартфони при събирането на дължимите към него суми по технологични лицензи за смартфони, продадени в Китай. 

От Qualcomm коментираха, че концернът е изправен пред трудни преговори с производители на смартфони в Китай, тъй като някои от компаниите в страната забавят плащанията си и спират да обявяват доставките на продуктите си в опит да си осигурят по-добри условия. Всичко това е довело до влошената перспектива пред лицензионния бизнес на компанията, който е и най-печеливш. 

Поевтиняването на акциите достигна 12% до 52,87 долара в 10:15 ч. местно време в Ню Йорк (17:15 ч. българско време). 

60% от оперативната печалба на Qualcomm идва от лицензиране на мобилната технология на компанията. Трудностите в Китай обаче не позволят на технологичния концерн да усети всички ползи от ръста си на най-големия пазар на смартфони в света. 

Прогнозата, заложена от Qualcomm за първото тримесечие на фискалната година (последното на календарната 2015 г.), предвижда нетна печалба на акция между 80 и 90 цента и приходи от 5,2 до 6 милиарда долара. През предходното тримесечие, приключило на 27 септември 2015 г., нетната печалба на Qualcomm падна до 1,1 милиарда долара, а ѝ приходите се сринаха с 18% до 5,46 милиарда долара. 

2015 г. е трудна за технологичния концерн, след като най-големите производители на смартфони в света Apple и Samsung разчитат все по-малко на компонентите му. 

Инвеститорите очакват реакцията на мениджмънта на Qualcomm. През юли 2015 г. бяха разкрити планове за съкращаване на работната сила с 15%, промени в борда и преглед на стратегически алтернативи, включително разделяне на компанията. 

 

Последни новини
Още от Новини