Защо TransCanada иска САЩ да забавят Keystone XL

Памела Ричи, Bloomberg Канада

Законът на одобрение на тръбопровода Keystone XL след подписване от президента на Конгреса Джон Бонер на Капитолия, Вашингтон на 13 февруари 2015. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Законът на одобрение на тръбопровода Keystone XL след подписване от президента на Конгреса Джон Бонер на Капитолия, Вашингтон на 13 февруари 2015. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

Коментар на Памела Ричи за плановете на TransCanada за Keystone XL.
 

Обяснете какво TransCanada смята, че може да се крие тук. Защо предприемат това?

Изглежда казват, че това, което правят сега е да се съсредоточат върху развитието на дейността в Небраска, затова поискаха от федералното правителство на САЩ, към което бяха се обърнали за този преглед, временно да го спрат, докато не изяснят ситуацията в Небраска.

Както вероятно добре знаете, въпросът е спорен между Канада и САЩ, а основната линия на разширения тръбопровод Keystone, която минава през Небраска все още се обсъжда. Затова, TransCanada помоли федералното правителство на САЩ да се оттегли за момент, докато частта в Небраска не бъде приключена. Това означава от гледна точка на графика, че когато се вземе решението за Небраска може вече да има нов човек в Белия дом. TransCanada твърди, че това въобще не е причината и нямат намерението да размислят.

Те няма да размислят и във връзка с новото правителство в Канада, което има за приоритет по-добрите отношения със САЩ и президента Обама, разбира се, но със САЩ като цяло. Така че в момента има много политически фактори, като от TransCanada за момента искат само федералното правителство в САЩ да остане настрана.

 

Джош Ърнест, прес-секретаря на Белия дом, беше запитан днес за това и заяви, че действащият все още план по този въпрос е да се вземе решение по време на мандата на президента Обама. Той отбеляза, че му се струва необичайно процесът на работа по Keystone да бъде спиран. Ти спомена за новото правителство в Канада. Какво можеш да ни кажеш за позицията на Джъстин Трюдо за тръбопровода Keystone? Той все така решен ли е да се построи, както предшественика си?

 

Подкрепя го и утре Джъстин Трюдо се заклева като министър-председател на Канада, за което той бе избран. Той ще обяви кабинета си, така че всякакви неща ще се задвижат от утре. Но той, не само по време на изборната си кампания, заявяваше, че подкрепя тръбопровода „Keystone XL”.

Той има различно мнение за други тръби, които преминават през Канада. Така че въобще не е сигурно, че този премиер ще подкрепя всички тръбопроводи. Има тръбопровод, който преминава от катранените пясъци на Албърта и се планира да достигне тихоокеанското крайбрежие. Той е против него, тъй като смята, че преминава през екологично чувствителни региони.

Има тръба, която преминава от Албърта, Съскачуан на изток до атлантическото крайбрежие, за която все още има колебания. Така че не можем да кажем, този премиер подкрепя изцяло тръбопроводите, но за момента „Keystone XL” бе отбелязан от него, но както споменах – приоритет за него при престоя му в Отава като глава на страната са по-добрите отношения със САЩ. Нещата наистина забуксуваха според Либералната партия в Канада заради „Кийстоун” между предходния премиер Харпър и президента Обама.

 

Последен въпрос: говорихме за цената на петрола, очевидно много неща се промениха през 7-те години от началото на този процес. Има ли все още търсене за петрола, който „Кийстоун XL” би доставял? Това започна ли също да се променя?

Да – това е отговорът от компанията. Компанията също така публикува информация за печалбите си днес. Те, поне по баланс, не бяха зле, но имаше и няколко пера, по които приходите не бяха толкова високи. Това нямаше нищо общо с проекта „Keystone XL”, а по-скоро с дейността по доставка на комунални услуги и още няколко проблема с дефицити. А що се отнася до рентабилността на проекта „Keystone XL” – по същество, TransCanada не е реално ангажирана с това.

Според тях, картината на търсенето все още показва растеж, като се очаква да достигне връх около 2020 г., ако получат одобрение от Небраска. От TransCanada винаги са твърдели, че щом получат разрешение, всичко ще струва общо около 8 млрд. долара и ще им отнеме около 2,5 години, за да пуснат в експлоатация този участък. Така всичко ще може грубо да съвпадне с този очакван пик на търсенето,който се очаква до 2020 г., а компанията все още настоява, че търсенето все още е налице. Но човек би се замислил при цената на петрола.

 

Последни новини
Още от Новини