Полицаите запазват привилегиите при пенсиониране

За заварените случаи основните социални придобивки ще се запазят, съобщи премиерът Бойко Борисов

Румяна Бъчварова и Владислав Горанов. снимка: МФ Румяна Бъчварова и Владислав Горанов. снимка: МФ

След среща на премиера на България Бойко Борисов с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и финансовия министър Владислав Горанов в сряда, 4 ноември, бе обявено компромисно предложение по предизвикалото протести на полицаи предложение за намаляване на социалните им придобивки. Само новопостъпили полицаи ще се пенсионират с двойно по-ниско обезщетение.

Предложението за 10 работни заплати обезщетение на служителите на МВР влиза от днес в сила, а отпуските стават 20 работни дни (спрямо 30 дни сега), каза преди заседанието на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, предаде Агенция "Фокус". 
Всички, които до днес са започнали работа в МВР и отбраната, остават на 20-те си заплати", коментира премиерът. "Надявам се и съдебната власт да прецени дали съдиите, прокурорите, следователите трябва да получават по 20 заплати, заяви Борисов. 

Нека новопостъпилите да идват за каузата, каза премиерът.


Порционът от 120 лева на месец се запазва. Допълнителните 2% за прослужено време (добавка към заплатата за всяка година прослужено време) ще се консолидират в работната заплата.

"Всеки, като дойде тук, казва - дайте пари, а парите са на данъкоплатеца и балансираме трудно между различни сфери, а в същото време отиват огромни пари в нереформирана сфера", посочи Борисов.

Служителите обаче ще бъдат прекатегоризирани, допълни БНР. Искаме тези, които носят навън в студа, в жегата или на границата, да бъдат първа категория, поясни министър-председателят.

Протестите продължават, като полицаи от Благоевградско затвориха и двете ГКПП - Илинден и Кулата. Премиерът е дал директно разпореждане участващите в блокадите да бъдат наказани.

По-рано Иван Павлов от синдиката на полицаите коментира темата в предаването "Бизнес старт".
Синдикалните организации са един вид датчици, които са разположени в океана и сигнализират за предстоящото цунами, каза синдикалистът.

"Ние вече многократно правим компромиса. Удариха ни с пенсионна реформа, която не се налагаше да бъде извършена в системите за сигурност. Сега ни удариха с орязване на доста социални права, които са свързани с организацията на работа - работно време, извънреден труд и т.н. Излиза, че трябва да работим даром на тази държава."

Той коментира и обвиненията, че протестите са незаконни:

"Какъв пример ми дават трима или четирима министри на вътрешните работи, които ежедневно нарушават закона за МВР? Министърът по закон е длъжен да ми осигури униформено облекло, с което да изпълнявам служебните си задължения. От четири години министърът на вътрешните работи не е осигурявал униформено облекло и иска полицаите да излизат на улицата, облечени като овчари.  Зле обучена, зле облечена и зле платена полиция не е нужна на никой гражданин."

Липсата на реформа не е по вина на служителите, каза още Павлов. Чуйте във видеото.

„Структурата на бюджетите на силовите ведомства е стигнала до там, че 95% са разходите за възнаграждения, а само около 5% за издръжка, посочи по-рано финансовият министър Владислав Горанов. Проектът за държавен бюджет за 2015 г. предвижда разходи за МВР в размер на 1.13 млрд. лева, в това число 999 млн. лева разходи за персонал.

В системата на МВР работят 47 000 души.

Последни новини
Още от Новини