Ръст на поръчките доведе до оптимизъм в еврозоната

PMI сe повиши до 53.9 спрямо 53.6 през септември

Евро. снимка: Akos Stiller/Bloomberg Евро. снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Новите поръчки отбелязаха най-бърз ръст от половин година, показват данни на Markit Economics и това повиши оптимизма за възстановяването на европейската икономика.
Индексът на мениджърите по покупките (PMI) в региона са повиши до 53.9 спрямо 53.6 през септември, съобщи лондонската компания в сряда. Макар че това е под средната оценка от 23 октомври от 54, то е достатъчно над нивото от 50 пункта, което при този тип индекси разделя експанзията и свиването на икономиката. Подизмерителят за новите поръчки нараства от 53.3 до 53.6.

Икономическото възстановяване в 19-те страни идва на фона на тревоги за забавяне на развиващите се пазари и преди заседанието на ЕЦБ през декември. Тогава централната банка на валутния съюз трябва да реши дали трябва да увеличи своята програма количествени облекчения на стойност 1.1 трилиона евро или отново да понижи лихвените проценти.

Степента на провежданата парична политика ще трябва да бъде преразгледан по време на заседанието през декември на Управителния съвет на ЕЦБ, потвърди Марио Драги по време на събитие в Старата опера на Франкфурт във вторник, 3 ноември. Управителният съвет е готов и способен да действа чрез използване на всички налични инструменти в рамките на нашия мандат, ако това е оправдано, за да се поддържа подходяща стимулираща политика, допълни той.

Малко повишение в растежа на новите поръчки подсказва, че възстановяването може да набере инерция през ноември, коментира Крис Уилямсън, главен икономист от Markit. Но темпът на растеж изглежда ще остане обезсърчаващо слаб, предвид стимулите, които действат в момента, добави той, цитиран от Bloomberg.
Икономиката на еврозоната е пред ръст от 0.4% през последното тримесечие, показва докладът. Това е същият процент като отчетеното през трите месеца до юни и като прогнозите на икономистите, анкетирани от Bloomberg за третото тримесечие. Данните за последните три месеца ще бъдат обявени на 13 ноември.
Испания остава най-бързо растящата от четирите водещи икономики, като нейният индекс предполага ръст с 0.7% на тримесечна база, сравнено с 0.4% за Германия, 0.3% за Италия и 0.2% за Франция.

Последни новини
Още от Новини