Перспективите пред електромобилите в Китай

Дзюн Хън Ли, основател на JL Warren capital

Дзюн Хън Ли, основател на JL Warren capital коментира перспективите за електромобилите на китайския пазар в студиото на Bloomberg в Хонконг.

 

Значи не смятате, че тази Tesla ще се продава добре в Китай?

Мисля, че пазарът в Китай е доста наситен за тях вече, затова продажбите на дребно бяха много постоянни – около 200-300бр. всеки месец. През последните два месеца внесоха малко повече, защото отвориха два нови магазина в страната, което увеличи с малко наличностите. Но като цяло, първоначалната група на пионерите свърши за продуктите им, като на тях им е все по-трудно да продават на масовия пазар.

 

Галерия: Моделите на Tesla

 

Но къде е проблемът? Всички, с които говоря имат Tesla и са много доволни от нея.

Потребителската удовлетвореност е висока, но това, което отличава Китай от останалите развити пазари е това, че хората купуват изцяло електрически автомобили заради безплатното разрешително. Много хора в Шанхай си купуват коли на BYD, които сами наричат себе си „китайската Tesla”, защото могат да получат безплатно разрешително, което е скъпо и това е силно субсидирано от централните и местни власти. Но за „Тесла”, която е американска компания е трудно да се предположи, че ще получат еднакво количество субсидии от правителството.

 

Добре тогава, колко пари тази компания губи за всеки автомобил, който продава?

Тя губи около 20 хил. долара печалба от всеки продаден автомобил и губи около 50 хил. долара оборотни средства…

 

А как достигнахте до тези две цифри?

Взех ги от тримесечните им отчети, а загубата на средства е доста постоянна. Компанията трябва да ускори етапа на пускане на пазара и това да става много бързо преди да свърши средствата и да трябва да събира нови.

 

Абсолютно. Как може да продължи да губи пари с тази скорост? Парите може да продължат да се харчат само дотолкова, доколкото инвеститорите ще желаят да продължат да ги влагат.

Това е напълно вярно. Междувременно, цялата конкуренция наваксва. Има все повече чисто електрически автомобили на пазара. Кажи-речи, всеки в автомобилната индустрия се е фокусирал в тази сфера. Така че предимството на пионера бързо ще се превърне в недостатъка на пионера, когато прозорецът се затвори.

 

Колко време остава преди другите големи автомобилни производители наваксат? Кога ще се изчерпа преднината?

Мисля че навсякъде електромобилите се приемат за основен акцент, всички влагат пари в изследвания на електромобили. Всички искат да се доберат до китайския пазар възможно най-бързо. Затова, мисля че те трябва бързо да покажат, че модел хикс ще заеме дял от пазара, а модел Х и У заедно ще се продават достатъчно, за да оправдаят разходите, вложени в изследванията.

 

Tesla обещават Модел 3 за началото на следващата година. Все още не знаем много за това и за това къде ще бъде компанията след това, особено с оглед на това, че Елон Мъск – основателят, иска да постигне половин милион продадени автомобила за много кратко време.

Мисля че това би било преувеличение. Определено има мечти и надежди, които хората имат за 2016 и нататък. Tesla има история на бавно пускане на продукти. Ако погледнете модела S и сегашния модел Х, ние наблюдаваме производството им много внимателно от веригата на доставчиците. Нашата информация е, че те произвеждат 600-700 броя от модел Х на месец, което е значително под целта на компанията. С други думи, те ще могат да продадат само няколко хиляди бройки от модела Х, което е горе-долу границата на възможностите им. С други думи,  пускането на пазара на много скъпата версия на Тесла в класа SUV напредва много бавно.

 

С „да” или „не” – ще съществува ли Tesla след 5 години?

Да.

 

Последни новини
Още от Новини