Озбърн: Великобритания не желае "все по-тесен съюз”

Джордж Озбърн настоя и за гаранции за страните, които не са в Еврозоната.

Джордж Озбърн. снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Джордж Озбърн. снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Британският финансов министър Джордж Озбърн бе на посещение в Берлин,  където отхвърли тезата за „все по-тесен съюз” в рамките на ЕС. Той настоя и за гаранции за страните, които не са в Еврозоната. 

До края на 2017 Лондон трябва да насрочи референдум за членството си в еврозоната, а преди това да проведе преговори с Брюксел за статута на страната. С наближаването на решителния момент, главните играчи на политическата сцена във Великобритания заявяват позициите си.

По време на бизнес конференция във вторник, състояла се ден след като се срещна с немския си колега Волфганг Шойбле, Озбърн каза, че натискът за засилваща се централизация в Европейския съюз напрягат отношенията между Обединеното кралство и останалите страни от Европа. Въпреки това, той изрази одобрение на отношенията на страната си с Германия и немското лидерство в Европа. По време на същата конференция канцлерът Ангела Меркел заяви, че иска Великобритания да остане част от съюза и е склонна да подкрепи някои британски искания. 
„Казано честно, британският народ не иска да е част от „все по-тесен съюз”, каза Озбърн по време на събитието. „Искаме Обединеното кралство да остане в един реформиран Европейски съюз, но той трябва да работи по-добре за гражданите на всички страни.”

Ключова роля

Озбърн поема ключова роля в преговорите да се променят отношенията в ЕС преди референдума, обещан от премиера Дейвид Камерън. Подкрепата за Brexit (б.а. - британски изход) се увеличи откакто евроскептичната Партия на независимостта (UKIP) излезе на преден план с провокиращата си реторика преди 3 години, а както и дълговата криза в Еврозоната, съчетано с факта, че икономиката на Великобритания расте 2 пъти по-бързо от тази на Еврозоната. Според проучване на YouGov подкрепата за двете позиции към момента е приблизително еднаква.
По време на конференцията германският канцлер заяви, че е „на мнение, че Великобритания трябва да остане в съюза ”, но, и че „когато става дума за оправдана загриженост, която засяга конкурентноспособността и по-доброто функциониране на съюза, то британските грижи са и наши грижи”.
Меркел се надява в лицето на Обединеното кралство да намери про-пазарен противовес на по-социалистическата Франция. Същата се уповава на Великобритания за възпиране на мигрантската вълна към Европа.
Изказването на Озбърн е само дни преди Камерън да напише писмо на президента на ЕС Доналд Туск със списък от искания от преговорите. Ще има среща на върха на ЕС другия месец, за да се обсъдят тези искания.  
„Това трябва да е такава Европа, където ние няма да сме част от все по-тесния съюз, който ви харесва” каза Озбърн. „В Обединеното кралство това се тълкува като все по-тясна политическа интеграция - концепция, с която сме все по-малко съгласни.”

По-високи гаранции

Озбърн, също така, защитаваше идеята за по-големи гаранции за нечленките на Еврозоната от Европейския съюз. Тази позиция му спечели симпатиите на Дания и Швеция. „Блокът трябва да признае, че има повече от една валута. Данъкоплатците извън Еврозоната не трябва да се принуждават да плащат за страни във нея”, каза финснсовият министър.
„Накрая ще имате такава Еврозона, която функционира по-добре и ние получаваме гаранция, че няма пратят сметката на нас. Резултатът ще бъде по-добър Евросъюз”, заяви Джордж Озбърн.
Камерън сподели след среща със скандинавски и балтийски лидери, че е „уверен, че ще успее да извърши сделка, изгодна както за Европа, така и за Великобритания.

От Славчо Маринов

Последни новини
Още от Новини