Най-големите европейски банки съкращават 30 хил.работни места

Най-големите европейски банки обявиха съкращаване на 30 хиляди работни места в рамките на по-малко от две седмици, за да намалят разходите.

Седалището на Deutsche Bank AG във Франкфурт Седалището на Deutsche Bank AG във Франкфурт

Deutsche Bank AG заяви миналата седмица, че планира да съкрати 11 хиляди работни места, докато Credit Suisse Group AG обяви, че ще намали служителите си с 5 600 души.

Standard Chartered Plc, базирана в Лондон стана третата европейска банка, която обяви съкращения на 15 хиляди работни позиции, което е 17% от работната сила на кредитора.

Трите компании обявиха съкращения над 30 хиляди работни места за по-малко от две седмици. Новоназначените главни изпълнителни директори и на трите банки предприемат дълбоки структурни реформи. Базираната в Цюрих Credit Suisse ще помоли акционерите за повече средства. Deutsche Bank взе мерки, като отряза дивидентите за тази и следващата година с цел да запази капитала.

Deutsche Bank планира да съкрати 26 хиляди служители до 2018 г., което е една четвърт от работната сила, заяви главният изпълнителен директор Джон Крайън.

Credit Suisse ще намали работните места в офисите в САЩ, Великобритания и Швейцария.

Standard Chartered Plc има за цел да спести 2.9 млрд. долара до 2018 г. според плана на новия директор Бил Уинтърс. Банката обяви план за преструктуриране на активи на стойност 100 млрд. долара, след неочакваните загуби за третото тримесечие. Уинтърс отряза дивидентите за втората половина на тази година, като подобен ход банката не е предприемала от 1988 г.

"Това е още едно доказателство, че банките в Европа не могат да се адаптират достатъчно бързо след кризата.", каза Кристофър Уилър, анализатор в Atlantic Equities LLP в Лондон.

Базираната в Милано, UniCredit SpA планира да съкрати 12 хиляди работни места, като част от програмата за оздравяване на капитала и намаляване на разходите. Компанията увеличи броя спрямо планираните 10 хиляди позиции от последния месец, като изчаква резултатите от приходите по продажби за тримесечието, които ще излязат на 11 ноември.

"Новите изпълнителни директори на банките трябва да направят нещо, което да бъде забелязано", заяви Андре Спайсър, професор в Cass Business School в City University в Лондон.

Последни новини
Още от Новини