Александър Андреев за бежанската криза и германския отговор

Журналистът от Дойче веле коментира германската политика и отражението на бежанската криза в предаването на Ивайло Лаков "Светът е бизнес" на 3.11.2015

Александър Андреев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Александър Андреев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако Германия затвори границите си, това увеличава съществуващия риск от военен конфликт на Балканите, заяви Ангела Меркел на регионален конгрес на Християндемократическия съюз (CDU). Според Александър Андреев, журналист от Дойче веле, изявлението не е толкова притеснително, колкото звучи извадено от контекста: "Тя каза: Не искам да ставам черногледа, но някои неща стават по-бързо, отколкото се опасяваме."

Факт е, че има голямо напрежение между Унгария, Сърбия, Хърватска и Словения.
- Репликата на Меркел беше в рамките на вътрешнополитическия дебат. Разбира се, че има голямо напрежение и ако Германия затвори границите си, бежанците ще заседнат в транзитните страни до Германия, като Гърция, Турция, България, Македония, Сърбия, Словения. Естествено ще възникне напрежение по границите между всички тези държави, ще се получи ефект на доминото - всяка от тях ще тръгне да затваря собствената си граница. В този смисъл опасенията на Меркел, че може да се стигне до погранично напрежение, са основателни.

А какво казват опонентите на Меркел. Какво трябва да се направи? Не вярвам опозицията или вътрешнокоалиционните противници на Меркел да искат да взривят Балканите?
- В Германия всички са на мнение, че трябва да се търсят общоевропейски решения и трябва да се преговаря и с Турция. Това, което се случва след изборната победа на Реджеп Тайип Ердоган в Турция е, че вероятно по стъпките на Меркел ще се изредят и други европейски лидери, така да се каже, да искат от Турция съдействие за спиране на бежанците. Това е една много деликатна ситуация, защото, за да поиска такова нещо от политик, когото непрекъснато обвинява в авторитаризъм, Европа и нейните лидери трябва да си плюят в лицето едва ли не. Да не говорим, че трябва да правят отстъпки и тихомълком да се откажат от базисните европейски ценности.

Официалната прогноза за бежанците, които ще влязат в Германия тази година, е увеличена на 1 млн. души, добави журналистът.
Рейтингът на Меркел намалява, но има намеци за изчистване на противоречията със социалдемократите, които заедно с ХСС са част от управляващата коалиция, каза още Андреев.

Чуйте още във видеото

 

 

Последни новини
Още от Новини