Virgin America лети по 25 маршрута

Ричард Брансън, председател и основател на Virgin Group Ltd.

Ричард Брансън, председател и основател на Virgin Group Ltd. на заключителната конференция на Clinton Global Initiative (CGI) в Ню Йорк на 28/9/2015Photographer: Michael Nagle/Bloomberg Ричард Брансън, председател и основател на Virgin Group Ltd. на заключителната конференция на Clinton Global Initiative (CGI) в Ню Йорк на 28/9/2015Photographer: Michael Nagle/Bloomberg

Сър Ричард Брансън, председател и основател на Virgin Group Ltd. и Дейвид Куш, главен изпълнителен директор на Virgin America коментират бъдещето на компанията в предаването "Bloomberg Markets."

 

Когато говорихме за първи път беше преди около 5 години. Ето ни сега. Тогава стартирахте Терминал 2, а Virgin America бързо растеше. Постигането на целите ви – какво си представяхте, че ще бъде на този напреднал етап в развитието на Virgin America?

Ричард Брансън, председател и основател на Virgin Group Ltd. :

Изключително щастливи сме, вчера бяхме определени за най-добрата авиокомпания за 8-ма поредна година и това е наистина важното за една авиокомпания. Вече летим до почти 25 точки. Предлагаме вече Хонолулу и Мауи от днес и… да, той се справя добре. Не по-маловажно е, че той ръководи 4000 страхотни служители, които работят за Virgin America, които работят с усмивка, харесват работата си, горди са с компанията и, когато сте на самолет на Virgin – това се усеща.

 

Във връзка с усмивките, ние бяхме на полет преди 5 години и аз ви наблюдавах, видях един от хората, които работят за вас да преминава, а вие деликатно се приближихте към него и го помолихте да повдигне ъглите на  усмивката си. Дейвид, колко важно е това за обслужването на клиентите, защото преживяването за клиентите е различно при Virgin America в сравнение с други авиокомпании?

Дейвид Куш, главен изпълнителен директор на Virgin America:

Да, много е важно, защото смятам че хората подценяват ефекта невербалната комуникация, а усмивката е най-силното средство за общуване без думи. Говорим доста за това и за това, че искаме да има приятна и позитивна атмосфера на самолета. Грижим се да избираме правилните хора – такива, които са оптимисти, хора, които създават тази приятна атмосфера около себе си, а след това им осигуряваме цялото необходимо обучение.

Ричард Брансън, председател и основател на Virgin Group Ltd.:

Мисля че, ако компанията им дава инструментите да си свършат добре работата това е наполовина спечелена битка. Ако някой работи за голяма авиокомпания, без да споменаваме имена, и седалките са счупени, системата за забавление е ужасна, храната е отвратителна, тогава пътниците ще започнат да се оплакват и е много трудно да се усмихваш при тези условия. Мисля че разликата при Virgin America е, че за екипа тук всичко е както трябва – осветлението, безжичната мрежа, седалките, всички дребни детайли са наред, за да може хората да нямат оплаквания постоянно, а напротив – да кажат, че е било страхотно да пътуват с този самолет.

 

Дейвид, взимате ли допълнително за това преживяване? Защото може да се твърди, че авиоиндустрията е чувствителна към цените, както всяка друга, тъй като сравнението на цените е толкова лесно като всяка потребителска сфера.

Дейвид Куш, главен изпълнителен директор на Virgin America:

Да, бих казал, че премията е оправдана. А ако погледнем цифрите, ще видим, че ние сме леко над средното ниво за индустрията по средна цена за пътуване. Намираме се на около 20% над другите нискотарифни превозвачи. Едно мога да кажа – цената е важна, но не е единствения компонент. Мисля че, в миналото, когато хората купуваха, водени само от цената, това бе защото всички авиокомпании бяха еднакви. Вече компаниите се стремят да са различни една от друга и може да намерите малки отстъпки в цената, а тази малка отстъпка може да означава разликата между „печеливш” и „много печеливш” в тази индустрия.

 

От много време сте в авиационната индустрия. Какво не се разбира от конкурентите ви? Защото всички казват едно и също – всички говорят за преживяването на клиента, всички казват, че искат да улеснят нещата, че искат да предлагат най-добрата храна и престой, но нямат същите резултати?

Дейвид Куш, главен изпълнителен директор на Virgin America:

Не подценявам сложността на компаниите, които тези хора се опитват да ръководят. Това са големи авиокомпании, които летят до 5-6 континента, имат по 1 000 самолета. В общи линии, работата им е да местят железа насам-натам, да местят самолети, да се надяват пътниците и куфарите са в тях и да правят каквото могат оттам-нататък, защото това са големи сложни системи. Ние имаме малко предимство, защото ръководим по-проста система. Освен това, започнахме с празен лист хартия, имаме нови и пълни с енергия служители. Пред тях има големи предизвикателства…

 

Дали те са защото те  имат служители, които работят това от дълги години и не са доволни, защото работата им не е това, което е била?

Дейвид Куш, главен изпълнителен директор на Virgin America:

Или бих казал, че те имат доста белези от бич по гърба си. Индустрията премина през много трудности през последните 15 години. Аз бях в центъра на тези събития. А понякога, на тези рани им трябва малко време да се излекуват.

 

Когато погледнахте към авиационната индустрия, особено в САЩ, смятахте ли това за  предимство?

Ричард Брансън, председател и основател на Virgin Group Ltd.:

Да, и това е единствената причина, поради която дойдохме в Америка, защото имаше нужда от различна авиокомпания. И там Virgin се справя най-добре. Стъпихме и в Австралия, където Qantas беше доста несигурна и не предлагаше много добра услуга и натрупахме 35% пазарен дял в Австралия. Когато стартира Virgin Atlantic в Лондон преди 30 години, имаше PanAm, TWA, имаше и Air Florida, хора от Британска Каледония, но всички вече ги няма. Но благодарение на свежия си подход, Virgin Atlantic оцеля и се справя доста добре. А тук, в Америка, бяха абсолютно същите условия. Всъщност, почти всеки отделен превозвач, с когото се конкурирахме в Америка, също фалира. Има ли някой от големите превозвачи, които не са фалирали? Освен Southwest…

Последни новини
Още от Новини