Тръмп за корпоративните инверсии

Интервю за "With All Due Respect" с Марк Халперин и Джон Хейлеман

Доналд Тръмп, президент и главен изпълнителен директор на Trump Organization Inc. и кандидат на републиканците за президентските избори в САЩ през 2016 по време на интервю за Bloomberg Television в Уолмън Ринк, в Сентръл парк, Ню Йорк, 2/11/2015. Photogra Доналд Тръмп, президент и главен изпълнителен директор на Trump Organization Inc. и кандидат на републиканците за президентските избори в САЩ през 2016 по време на интервю за Bloomberg Television в Уолмън Ринк, в Сентръл парк, Ню Йорк, 2/11/2015. Photogra

В интервю за "With All Due Respect" с Марк Халперин и Джон Хейлеман Доналд Тръмп коментира корпоративните инверсии, които според него са различни от използването на предимството на закона за банкрута. “Няма начин да го спрете, освен ако не намалите данъците,” каза имотният магнат. “Това е друг свят и трябва да се конкурираме по-добре”.

 

Корпоративни инверсии – казахте, че това е сериозен проблем…

…огромен проблем…

 

Освен това, твърдите, че законодателството за банкрут, а вие сте се възползвал от него, корпорациите са правили това, това е позволено от закона и те се възползват от това. Инверсиите различни ли са от това да се възползваш от законите при банкрут? Това законно ли е? Или компаниите се опитват да донесат полза на акционерите си? С какво е различно?

Много по-различно по следната причина, а може да се спре толкова лесно. Навън има поне 2,5 трилиона долара, а може да са 4-5, но за 2,5 трл. се знае. Това са пари, които корпорациите искат да върнат обратно в страната, но не могат поради данъчните закони – толкова силно ги възпират, толкова лоши и толкова сложни. Това което става е, че компаниите напускат страната ни и четете за това – виждате Pfizer, има и други… Те напускат страната, а сериозен брой компании обмислят да напуснат, за да вземат тези пари, а също и, за да получат по-добри данъчни условия. Затова, нещата тук са много по-различни.

 

Т.е., когато казвате, че това е сериозен проблем, имате предвид, че законът е проблема, а не поведението на компаниите. Това което Pfizer прави не е лошо.

Не, и няма друг начин как да го спрете, освен като намалите данъците, защото в момента това ги възпира да върнат тези пари – трябва да платят толкова много, че трябва да са глупаци, за да ги върнат. Но, според моя план, както и на още няколко души… а и никой не знаеше за корпоративните инверсии, докато аз не споменах за тях. Другите кандидати дори не знаят какво означава корпоративна инверсия. Аз разбирам и то добре какво е това. Ще изгубим стотици хиляди работни места към други страни поради корпоративните инверсии. Това което трябва да се направи е да се намалят данъците – да се вкарат обратно парите и те ще използват тези пари, за да строят и правят неща в САЩ.

 

Значи, вие изобщо не критикувате Pfizer или други компании като тях – всичко опира само до закона?

Не… Вижте, едно време напускахте Ню Йорк и отивахте във Флорида, или излизахте от Ню Джърси и отивахте в Тексас, за да спестите данъци. Сега, поради много различното устройство на света, напускате Съединените щати и отивате в Ирландия, или на някои места в Азия, или в Европа. Искам да кажа, че това е различен свят и трябва по-добре да се конкурираме.

Последни новини
Още от Новини