Шефът на Credit Suisse: Удържах натиска

Важно е да бъдем силни в инвестиционното банкиране, заяви Тиджейн Тиъм

Изпълнителният директор на Credit Suisse  Тиджейн Тиъм /Alessandro Della Bella/Bloomberg Изпълнителният директор на Credit Suisse Тиджейн Тиъм /Alessandro Della Bella/Bloomberg

Изпълнителният директор на Credit Suisse Group AG Тиджейн Тиъм заяви, че е „удържал натиск да бъде унищожено инвестиционното банкиране на фирмата“, тъй като втората най-голяма швейцарска банка се преориентира към управление на активите. 

„Важно е за нас да бъдем силни в инвестиционното банкиране“, каза 53-годишният Тиъм по време на конференция в Лондон във вторник, без да споменава кой го е притиснал относно отдела за ценни книжа. Бизнесът трябва да работи „най-вече при активите, защото там можем да жънем успехите на развиващите се пазари“, каза той, добавяйки, че е бил „много суров“ по време на проверката на групата. 

Credit Suisse каза миналия месец, че ще разделят своя търговски от консултантския бизнес и този за поемането на емисии, както и, че ще закрият повече от 2 000 позиции в Лондон. Тиъм се присъединява към колегите си в Deutsche Bank AG, Barclays Plc и UBS Group AG в оттеглянето от някои търговски операции след като регулаторите принудиха банките в цяла Европа да увеличат парите, които държат за защита от бъдещи загуби. 

"Правилен избор"

Швейцарският и конкурент UBS, ръководена от Серджио Ермоти, съобщи във вторник печалба преди данъци в размер на 496 млн. франка (502 млн долара) за третото тримесечие, съпоставено със загуба от 1.3 милиарда франка година по-рано. Това е повече от прогнозата за 330 млн франка на 8 анализатори, наблюдавани от Bloomberg. 

„Мисля, че това доказа, че изборът ни да не съкращаваме инвестиционното банкиране е бил правилен“, каза Тиъм, цитирайки резултатите на UBS. Въпреки това, „управлението на активите е моята страст. Защо искам да съм там ли? Защото светът забогатява.“ 

Standard Chartered Plc също казаха във вторник, че възнамеряват да увеличат стойността на активите под управление на отделите им за частно банкиране и този за управление на активите на 25 млрд. долара до 2018. Изпълнителният директор Бил Уинтърс се стреми към възвръщаемост на активите (мерило за печалбата) на 10 процента. Barclays обяви миналата седмица, че иска да достигне 11% през 2016, понижавайки се от 12%, а UBS си дръпнаха таргета назад вече трети път за последните две години.

„Спирала на смъртта“ 

Тиъм, който дойде от британския застраховател Prudential Plc, за да замести Брейди Доугън, каза миналия месец, че няма да се ангажира с таргет на печалбата, защото само „глупак“ би се ангажирал с нещо, което не може да се контролира. Във вторник той поттвърди предижните си забележки, казвайки, че такъв ход би бил „безотговорен“ и, че има „шанс да започне на чисто“. 

„Няма да споменавам конкретни институции, но те или не са ги достигнали или са ги отложили“, каза той. „Приходите ви падат, значи намаляте разходите, защото сте под натиск. Но не ви бива особено в намаляне на фиксираните разходи, следователно печалбата ви пада по-бързо от приходите – тогава пазарът ви вика, тогава намаляте пак и това аз наричам спирала на смъртта.“

Акциите на Credit Suisse паднаха с 3.2 процента тази година, а тези на UBS се качиха с 11%. Barclays, Credit Suisse, Deutsche Bank и Standard Chartered са назначили нови изпълнителни директори тази година.

От Славчо Маринов

Последни новини
Още от Новини